Bir insan hayatı boyunca günahkar olarak yaşasa, isminden dolayı cennete girebilir mi?

Tarih: 17.06.2015 - 11:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Muınüd-din Muhammed Emin Hirevi adlı yazara ait Mearıcu'n Nubuvve Peygamberler Tarihi isimli kitapta yer alan; Enes bin Malik rivayet eder: Hazret-i Resulullah buyurmuşlar ki:
''Kıyamet günü bütün insanlar mahşer yerine toplanır. Hak Teala iki kimseyi cennete götürmeleri için emreder. O kişiler sevinçlerinden derler ki: Ey Rabbimiz, bizim amel defterimizde hayır ve hasenattan eser yoktur. Cennete girmemizin sebebini bilmek isteriz. Hak Tealâ buyurur ki: Ben keremime layık olanı yaptım. İsmi Ahmed ve Muhammed olan kimseyi cehenneme sokmam.”
- Bu ifade edilenler doğru mudur; oğru ise nasıl yorumlamalıyız bu hususları?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Güzel isim koymanın sevabı olmakla beraber, bir kimse sadece isminden dolayı cennete girmeyeceği gibi, yine sadece isminden dolayı cehenneme de girmez.

- Bu hadisin sahih olduğunu düşünemiyoruz. Çünkü İslam’ın temel prensibine aykırıdır. Değerler, isimlere göre değil, “TAKVA”ya göredir.

- Nitekim, benzer bir iki rivayet daha vardır ki, alimler tarafından mevzu veya zayıf kabul edilmiştir:

a) “Kıyamet günü bir münadi (Hz. Peygamberi kast ederek) “Ya Muhammed! Kalk ve hesap görmeden cennete gir.” diye çağrı yapar. Adı Muhammed olan herkes bu çağrının kendisine yapıldığını sanır. Ve Muhammed isminin hatırı için onların cennete girmeleri engellenmez.” (İbn Arrak, Tenzihu’ş-Şaria, 1/226)

İbn Arrak: “Hocalarım, bu rivayetin uydurma olduğunu bildirler.” diyerek, hükmünü ortaya koymuştur. (a.g.y)

b) “Cibril bana gelip şöyle dedi: Ya Muhammed! Muhakkak ki Allah sana selam ediyor ve diyor ki: İzzet ve celalime yemin ederim ki, senin ismini alan hiç kimseyi ateşle cezalandırmam, Ya Muhammed!” (İbn Arrak, a.y; el-Feteni, Tezkiretu’l-Meduat, 1/89)

el-Feteni ve İbn Arrak her ikisi de bu rivayeti  mevzu/uydurma rivayetler için hazırladıkları kitaplarına almıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun