İlmimi artırmayan güne lanet olsun, manasında hadis var mı?

Tarih: 23.06.2015 - 03:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Varsa kaynağı ve sıhhat derecesi nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadisin tam manası şöyledir:

"Beni, Allah'a yaklaştıran ilmimin artmadığı bir gün yaşayacak olsam, o günü hayırla geçirilmeyen bir gün sayarım." (Keşfü'l-hafa: 1/75; Heysemi, Mecmau’z-zevaid, 1/36; Münavi, Feyzü’l-kadir, 1/240)

Hadisin zayıf bir senetle rivayet edildiğine dikkat çekilmiştir. (bk. Keşfü'l-Hafa, Mecmau’z-zevaid, Feyzü’l-kadir, a.y.)

İlim, kısaca bilmek demektir. “Gerçeğe ve vakıaya uygun düşen bilgi ve kanaat; bir şeyi olduğu gibi idrak etmek” diye de tarif edilmiştir. Zıddı ise cehalettir.

Hadiste geçen vurgu, hangi ilim olursa olsun önemli olan bu ilmin Allah’a yaklaştırmasıdır. Buna göre Allah’a yaklaştırmayan ve Onun emir ve yasaklarına uymaya götürmeyen ilimler, gerçek anlamda ilim değildir.

Ayrıca, bu hadislerde geçen ilmi, “Faydasız ilimden Allah’a sığınırım.” (Müslim, zikir: 73) hadisiyle birlikte değerlendirmeliyiz.

Demek ki bir Müslüman her gününü, her ânını, her işini mümince yaşayarak geçirmeli bir sonraki güne, âna, işe; güzellikler, iman nuru, iman şuuru ve iman ruhu bırakarak geçmelidir.

Diğer taraftan, Allah, “De ki: Ey Rabbim! İlmimi artır!” (Tâhâ 20/114) buyurarak, ilmimizin artması için dua etmemizi istiyor. Çünkü ilim;

- Bitip tükenmeyen bir hazine olup yalnızca sahibine değil diğer insanlara ve hatta bütün canlılara da fayda verir.

- Hak ile batılı ayırmanın en önemli vasıtasıdır.

- Artması insana yük değildir, aksine onu yücelten bir fazilettir. Bu anlamda insanın ilmi arttıkça tevazusu da artar; lüzumsuz düşünce ve vesveselerden kurtulur; gerçeği anlar ve elinden geldiğince iyi bir insan olmaya gayret gösterir.

- Allah, ilim ile meşgul olan ve öğrendiklerinin gereğini yerine getiren alimleri üstün derecelere ve makamlara kavuşturur:

“Allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.” (Mücadele, 58/11)

- Cennetin yolunu kolaylaştırır:

“Kim ilim tahsiline yönelirse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır. Melekler yaptığından hoşnut oldukları için ilim öğrenmek isteyen kimsenin üzerine kanatlarını gererler. Göklerde ve yerde bulunanlar, hatta suyun içindeki balıklar bile âlim için Allah’tan mağfiret dilerler. Âlimin âbide karşı üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir. Şüphesiz ki âlimler, peygamberlerin vârisleridir. Peygamberler altın ve gümüş miras bırakmazlar; sadece ilmi miras bırakırlar. O mirası alan kimse, bol nasip ve kısmet almış olur.” (Ebû Dâvûd, İlim, 1; Tirmizî, İlim, 19)

İlave bilgi için tıklayınız:

İki günü eşit olan zarardadır, sözü hadis midir, nasıl yorumlamalıyız?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun