Yarık beyin vakası olan biri cennete gidebilir mi?

Tarih: 25.06.2015 - 04:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Yarık beyin vakası olan bir kişinin beynin solu ateist sağ tarafı tanrıya inanan biri olmuş. Eğer böyle bir durumda birisinin beynin yarısı müslüman yarısı ateist olursa kişiye ne olur?
- Kişi cennete gidebilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam dini, sağlıklı düşünen, akli muhakemesi yerinde olan ve ergenlik çağına gelmiş kimseleri muhatap alır. Sağlıklı düşünemeyen ve muhakemesi yerinde olmayanları İslami yaşayıştan sorumlu tutmaz. Cenab-ı Hak onlara hususi rahmetiyle muamele edecektir.

Bir kimsenin dinî hükümlerden sorumlu olması için, hem sıhhatli düşünce sistemine sahip bulunması hem de İslamiyetin emir ve yasakları kendisine doğru bir şekilde bildirilmiş olması gerekir. Yani, iyi-kötü, güzel-çirkin, faydalı ve zararlı şeyleri bilecek ve onları yapması durumunda ne gibi ceza ve mükafata sahip olunacağını idrak edecektir.

Soruda sözü edilen "yarık beyin hadisesi", normal bir olay değil, sağ-sol beyin arasındaki irtibatı sağlayan sinirlerin kesilmesiyle hasıl olmuş arizi bir durumdur. İleri derecede epilepsi (sara hastalığı) olan bir kişinin sağ beynini sol beynine bağlayan sinir köprüsü (korpus kollasum) ameliyat ile kesiliyor. Bu durumda sol ve sağ beyin birbirinden bağımsız olarak çalışıyor. 

Bu sağ ve sol gözün farklı şeyleri görmesi gibi. Farklı görüntüler beyinde tek şekle getirilir ve ona göre hüküm verilir. İnanç sistemi de böyledir. Alınan bilgiler muhakeme süzgecinden geçirilir ve sonunda bir kanaata varılır. İnsanın bir yaratıcının varlığına inanması, O’nun emir ve yasaklarının yapılıp yapılmaması cüz’i iradesinin dışında ise, yani zorla yaptırılıyorsa, vicdanen biliriz ki o imtihan olmaz. Allah, insanın iradesi dışında yaptırılan şeylerden onu mesul tutmaz.  

İnsan zaten cüz’i iradesinin dışında meydana gelmiş şeylerden sorumlu olmayacağını vicdanen bilir. Mesela; “Niçin şu anne babadan dünyaya geldin? Niçin bu asırda yaratıldın? Niçin şu ırktan meydana geldin? Niçin erkek veya kadın olarak yaratıldın?" gibi, cüz’i iradesi dışındaki şeylerden hesap sorulmayacağında herkes hemfikirdir. Böyle bir soru gelse, insanın vereceği cevap bellidir: “Ya Rabbi! Bu benim iktidar ve ihtiyarım dışında olmuş bir hadisedir.” diyecektir.

Dolayısıyla inasının cüz’i iradesi dışında, mutlaka inanması veya inkar etmesi diye bir şey Allah’ın hikmetine ve imtihan sırrına uygun değildir, böyle bir şey olamaz. Şayet bir kimse, biyolojik yapısı bozularak böyle sıhhatli bir düşünce sistemini kaybetse veya başlangıçta hiç sahip olmamışsa, Cenab-ı Hak, böyle kimseleri İslamî yaşayış hususunda sorumlu tutmayacağını, ancak muhakemeli ve sıhhatli düşünenleri mesul tutacağını beyan ediyor...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun