İslami olarak kesilmemiş hayvandan elde edilen enzim ve aromaların hükmü nedir? İçine konulan gıdayı yemek caiz midir?

Tarih: 27.07.2015 - 06:06 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Şu anda ABD'de yaşıyorum. Marketlerde aldığımız çoğu üründe enzimler kullanılıyor. Bazıları bitkisel, bazıları mikrobiyel oluyor bu enzimlerin. Ancak hayvanlardan elde edilmiş enzimler de var.
- Burada kesilen hayvanların islami kurallara göre kesilmediğini biliyoruz ve hatta oluşmuş fabrikasyon sisteminden dolayı diğer ehli kitap adına da kesmiyorlar çok yüksek ihtimalle.
- Sonuç olarak kesilen hayvanın eti domuz olmasa da helal değil bize ancak bunlardan elde edilen enzimlerin hükmünü bilmiyorum.
- Örneğin bazı peynirlerde hayvanın midesindeki mikrobiyel enzimlerin kullanıldığı belirtiliyor. Bu ürünlerden kaçınıyorum ancak çok fazla ürün var hayvansal/hayvandan elde edilen enzimin kullanıldığı, bunların hükmünü bilmek istiyorum.
- Tüketilebilir mi yoksa kaçınmalı mıyız?
- Diğer bir konuda şu şekilde, firmalar ürünlerine 'doğal aromalar' dedikleri bir takım şeyler koyuyorlar. Ne olduğunu da söylemiyorlar. Hayvansal yağ veya domuzdan elde edilen bir şey kullandıklarında zaten içindekilerde belirtiliyor bu, ama yine de sormak istedim.
- Bu doğal aromalar içeriğinde ne olduğunu bilmediğimiz durumda helal midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Enzim olsun aroma olsun, murdar bir hayvandan alınarak yapılıyorsa, değişime uğrayıp uğramadığına bakılır. Domuzun tuza dönüşmesi gibi değişimler önemli ve etkilidir; yani bu dönüşümden sonra ortada domuz değil, helal olan tuz vardır.

Murdar bir parça, bir nesnenin yapımında kullanılıyorsa yine değişime bakılır. O nesneye giren şey değişmiş ise, yeni nesnenin ismini ve hükmünü alır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun