Bazı peygamberlerin minyatür resimlerini gördüm, bu resimlerin yapılması caiz mi?

Tarih: 18.09.2015 - 02:19 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı peygamberlerin minyatür resimlerini gördüm hem de yüzleri açık şekilde. Bir kaç örnek vermek istiyorum:
- Reşidüddin Hamedan’ın Cami üt tevarih eserinde peygamber efendimiz(a.s.v) in yüzü açık resimleri.
- Sultan 3. Murat’ın ressamları tarafından çizilen peygamberlere ait minyatürler. Yüzleri de açık gördüm. Eseri adı Zübdet üt tevarih yanlış hatırlamıyorsam.
- Hz. Adem ve Havva ya ait minyatür yüzleri açık şekilde bizzat gördüm. Eser 1294/99 yıllarında İlhanlılar hakimiyeti altındaki Maragh da basılmış. Eserin adı Menafi el hayavan.
- (1410-11 yılları arasında basılmış) minyatür (Hz. İbrahim yüzü açık şekilde kendim gördüm). Gurbenkyan koleksiyonu Lizbon.
- Bu örneklerdeki peygamberlere ait minyatürler günah değil midir?
- Ben minyatür resimlerinin bile canlı resimleri olarak haram olduğunu duymuştum. Ayrıca, Peygamber Efendimiz (asm) dahil bazı peygamberlerin yüzleri açık şekildeki minyatürleri nasıl çizilebilmiş.
- Saydığım örneklerden biri 3. Murat’a aitmiş, zaten onun ressamları yapmış. 3. Murat bir de halifedir. Bu nasıl iş ehli sünnet bilinen bir devlette islam uleması dahil hiç kimse buna nasıl karşı çıkmaz ve nasıl cevaz verirler anlamıyorum. Osmanlı halifeleri özellikle 3. Murat ve alimler, halk ehli sünnet değil miydi?
- Bu 3. Murat ile ilgili minyatür resim örneklerden birini wikipedi Hz. Nuh sayfasında Hz. Nuh’un gemisi başlıklı minyatür resminde gördüm. İnanmıyorsanız bakın hem de yüz açık şekilde.
- Bir örnek de wikipedi Hz. İbrahim sayfasında bir minyatür resminde Hz. İbrahim, Hz. İsmail hepsinin yüzü açık şekilde minyatür resmi var. Sanıyorum 3. Murat’a (ressamlarına) ait örneklerden biri.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamberler, Allah'ın seçkin kullarıdır. Bunların resimlerinin çizilmesi doğru görülmemiştir. Çünkü nasıl çizilirse çizilsin, aslının yerini tutmaycağından hem o zatlara karşı bir saygsızlık olma ihtimali vardır, hem de görenlerin âleminde farklı anlamların oluşmasına neden olabilir.

Hz. Muhammed (asm), Allah tarafından gönderilmiş son peygamber ve insanlar için her bakımdan en mükemmel örnektir. Hz. Peygamber (asm)'in örnek kişiliğinin tanınması ve tanıtılması için başvurulacak kaynaklar, Kur'an ve sünnettir. Zira O'nun örnek kişiliğini, getirdiği İslam Dini'nin esaslarını ve hayat düsturlarını Kur'an ve sünnet bize en güzel biçimde yansıtmaktadır. O'nu tanımak ve anlamak için resimlerini ve minyatürlerini yapmak gibi uygulamalara başvurmaya ihtiyaç yoktur.

Hangi amaçla olursa olsun, Hz. Peygamber (asm)'i tasvir eden resim ve minyatürler yapmak, Müslümanların zihnindeki o mükemmel örneği sıradanlaştıracak; diğer yandan O'nu, bu resim ve minyatürlerle özdeşleştirecektir.

Sahabe döneminde ve sonraki 1400 yıllık İslam tarihi geleneğinde örneğine hiç rastlanmayan, aksine şiddetle mücadele edilen bu tür davranışlar Hz. Peygamber (asm)'e saygısızlık anlamına gelebileceği gibi, Müslümanları küçük düşürecektir.

Ayrıca bu durum söz konusu resim ve minyatürlere kutsallık atfedilmesi tehlikesini de beraberinde getirecektir.

Nitekim tarih boyunca iz bırakmış birçok şahsiyetin resim ve sembollerinin kutsallaştırıldığı ve bunlara olağanüstü roller yüklendiği bilinmektedir.

Hâlbuki İslam dini, kişilere ve onları tasvir eden, simgeleyen resim ve eşyaya kutsallık atfedilmesine asla izin vermez ve Allah'a ortak koşmaya vardırabilecek bu tür uygulamaları kesinlikle yasaklar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun