Zina eden kadın, zina ettiği adamla hemen evlenebilir mi?

Tarih: 23.08.2015 - 01:10 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Zina eden kadın 4 mezhebe de zina ettiği adamla -hamilelik ihtimali olsa da olmasa da- iddet beklemeden hemen evlenebilir mi?
- Ben Maliki'de evlenemeyeceğini okudum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Zina etmek, en büyük günahlardan biridir.

Dört mezhebe göre, kişinin zina ettiği kadınla evlenmesi caizdir. Eğer bu evlilikten 6 ay sonra doğum olursa, bu çocuk bu adamın olduğu kabul edilir. Şayet 6 ay geçmeden doğum gerçekleşirse, bu takdirde çocuk bu adamın olmadığı kabul edilir.

Ancak adam “Bu çocuk bendendir.” derse, bu takdirde onun çocuğu kabul edilir. (bk. V. Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami, 7/147-148)

- Hanefi, Şafi ve Hanbeli'ye göre, bir adam bir kadınla iddet süresi içinde veya dışında zina ederse, iddet süresi bittikten sonra, onunla evlenebilir.

- Malikilere göre ise, iddet süresi içinde bu ilişki gerçekleşmişse, bu kadınla bu erkek ebedi olarak evlenemezler. (Zuhayli, a.y)

- Burada açıkça hamilelikten söz edilmemekle beraber, “iddet” kavramının mutlak zikredilmesi, hamilelik durumunu da içine aldığını göstermektedir.

Demek ki, cumhura göre, bir adam zina ettiği bir hamile kadınla ancak ancak iddet süresi bittikten/doğum yaptıktan sonra evlenebilir.

Malikilere göre ise, bir kimse iddet süresi içinde ilişkide bulunduğu kadının iddet süresi bitse/doğum yapsa bile bir daha onunla evlenemez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun