Umre veya hacca gidenlerin Mekke’ye ihramlı olarak girmelerine izin verilmezse, ne yapmaları gerekir?

Tarih: 02.09.2015 - 01:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hacc veya umre için Mekke'ye gidenlerden bazıları, soför, işçi, kasap veya başka meslek sahipleri olabiliyor. Bunların Mekke’ye İhramlı olarak girmelerine izin verilmiyor. Bu nedenle Suudi Arabistan havaalanından ihramsız geçmek zorundalar.
- Mîkat mahallinde elbiselerini çıkarmadan ihrama girip, bu şekilde Harem bölgesine girmeleri halinde kendilerine ne gerekir?
- Nasıl bir yol izlemelerini tavsiye edersiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Mekke’ye ihramlı olarak girmelerine izin verilmeyen kişiler, hareket ettikleri ülkenin havaalanında veya uçakta, hac veya umre yapmak amacıyla niyet edip telbiye getirirrler ve elbiselerini çıkarıp ihram bezlerine bürünürler. Uçak inmeden ihram bezlerini çıkarırlar ve günlük elbiselerini giyerler. Kontrol bölgesinden geçtikten sonra veya kalacakları yere vardıklarında tekrar ihram bezlerine bürünürler.

İhrama girdikten sonra elbiseli olarak geçirdikleri süre, bir gündüz veya bir gecelik (yaklaşık 12 saat veya daha çok) bir zamanı kapsıyorsa, ceza olarak dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. Şayet bundan daha az bir süre elbiseli olarak kalmışlarsa, sadaka-i fıtır vermeleri gerekir. (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1406/1986, II, 164-165)

Şafii mezhebine göre ise, muhayyerlik haklarından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme) veya üç gün oruç tutma ya da altı fitre miktarı sadaka verme seçeneklerinden birini tercih edebilirler. (Nevevi, el-Mecmu, VII, 14-19)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun