Eşime mehir ödedikten sonra fazladan mehir diye aldığım şeylerin boşanmadaki durumu nedir?

Tarih: 05.10.2015 - 12:46 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Eşimle evlenirken fiyatı düşük bir arabam vardı ve kendisine mehir olarak onu verdim. daha sonra fiyatı yükselterek arabayı değiştirince onu da kendisine mehir verdim. ve son olarak ev aldık ve kendisine güvendiğim ve sevdiğim için evimizi de kendisine mehir olarak verdim. ikimizde çalıştığımız için evin borcunu birlikte ödedik. mehir olarak verdiğim evin fiyatı neredeyse ikiye katlandı. geçenlerde aramızda ayrılma durumu oldu ve benim üzerime arabanın haricinde hiçbirşey yok.
- Allah korusun ayrılma durumunu göz onüne aldığımızda ev için şimdiden fiyat belirleyip boşanmada bu fiyat üzerinden mehir verilebilir mi?
- Çünkü böyle bir durumda benim hiçbirşeyim kalmıyor neredeyse. bu durumu istememin sebebebi de boşanma durumunda ayrı bir şehire gidecek ve ben çocuklarımı görmme ve kendilerine nafaka vermem ve kendi geçimim için zorda kalmayayım diye soruyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Nikah yapılırken belirlediğiniz mehir ne ise, onu eşinize vermek borcunuzdur. Mehir belirlememişseniz misil mehir geçerli olur. Yani toplumda belirlenen ortalama mehir miktarı geçerli olur.

Bunun dışında kalan şeyler mehir borcuna girmez, ona bağışladıysanız (hibe, hediye) sonradan ilişki bozulduğu ve sizin mağdur olmanız durumu ortaya çıktığı için bu hediyeleri geri alabilirsiniz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun