Huriler ela gözlü mü?

Tarih: 10.05.2016 - 00:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu hadiste öyle tercüme edilmiş: ​
- Bir kişi Hz. Peygamber’e geldi ve “Ey Allah’ın Resûlü! Ben siyah renkli bir kişiyim. yüzüm çirkindir ve malım yoktur. Eğer ben ölünceye kadar bunlarla savaşırsam cennete girecek miyim ” diye sordu. Hz. Peygamber,“Evet” dedi. Böylece o kişi öne doğru gitti. Şehid oluncaya kadar savaştı. Şehid olduktan sonra peygambere getirdiler. Hz. Peygamber, Allah senin yüzünü nurlandırmış. Kokunu güzelleştirmiş, malını çoğaltmıştır. Onun elâ gözlü cennet hurilerinden olan iki karısını gördüm. Cübbesini aralarında çekiyorlardı. Her birisi, “Onun kucağına ben gireceğim” diyordu, dedi.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bu hadis rivayeti, kaynaklarda geçmektedir. (bk. Hâkim, 2/103; Behaki, Delailu’n-Nübüvve, 4/221)

Hâkim bu hadisin sahih olduğunu bildirmiş, Zehebi de onu onaylamıştır. (bk. a.g.y)

- Soruda yer alan “ela gözlü...” ifadesi hadislerde yoktur. Verilen kaynaklarda “el-huru’l-ayn” kelimesi kullanılmıştır. Bunun manası “ela göz” değil, “beyazı çok beyaz siyahı çok siyah olan büyük göz” manasına gelir. (bk. el-Mu’cemu’l-vasit, “hvr” md.)

- Genellikle dilciler huri için “beyaz tenli, gözünün beyazı saf, siyahı koyu ve yuvarlak, göz kapakları ince ve nazik” tasvirini yapmışlardır. Bir telakkiye göre huri ceylan gözlü, yani gözünün tamamı siyah olan demektir ki, böylesine insanlarda rastlanmaz. (bk. Lisânü’l-Arab, “hvr” md.; Kamus Tercümesi, “hvr” md.)

Beyhaki’de “cennet hurilerinden olan iki karısını gördüm” ifadesi vardır. Hâkim de ise “cennet hurilerinden olan karısını gördüm” ifadesine yer verilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun