Ateiste idam cezası var mıdır?

Tarih: 20.06.2016 - 01:06 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Suudi Arabistan’da başörtüsüz gezilebilir mi, cezası var mıdır?
- Ve Suudi Arabistan’da Ateiste idam cezası var mıdır ya da yaymak mı İdam cezasını gerektirir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Suudi Arabistan’dan bu soruları soracağımıza, doğrudan İslam dininden sormak daha uygundur. Çünkü Suudi’nin bu sorulara muhatap olmasını nedeni belli?

O halde sorular şöyle olmalıdır:

a) İslam dinine göre başörtüsüz gezilebilir mi? 

Cevap: İslam’da başörtüsü farzdır. Bu hüküm Müslüman olmayan vatandaşlar için söz konusu olmaz.

b) İslam’da başı örtmemenin cezası nedir?

Cevap: İslam’da başını örtmeden gezen bir kadının -maddi müeyyide / had olarak- bir cezası yoktur. Hesabını Allah’a verecektir.

Ancak devlet, bunu genel ahlak kurallarına aykırı bulup da buna bir t’azir cezası ön görürse, bu insanların kamu düzenin sağlamaya yönelik beşeri bir inisiyatif kullanılmasıdır.

c) İslam’da ateiste idam cezası var mıdır ya da yaymak mı idam cezasını gerektirir?

Cevap: Ateist, eğer gayri müslim bir aileden geliyor ve mümin bir kimlik taşımıyorsa, öldürülmez. Ancak dinsizliğini yaymaya çalışırsa, devlet yine kamu düzenini ve İslam dinini himaye etmek maksadıyla idam cezasını verebilir.

- Eğer, bu ateist önce Müslüman olduğu halde sonradan İslam dinini terk edip ateist olmuşsa, bu kişi İslam hukukuna göre, “mürted”dir. Mürteddin ise hakk-ı hayatı yoktur.

Çünkü, mürtet dininden ve mensubu olduğu İslam ümmetinden ayrıldığı için, masumiyetini yitirmiş ve hain statüsüne girmiştir. Hainin cezası ise ölümdür.

- Keza, dinini terk eden, dinine karşı hainlik yapmış olur. Dinine karşı hainlik yapan, İslam dininin yürürlükte olduğu vatanına karşı da hainlik yapmış olur. Bu sebeple, mürtedin işlediği suç bir nevi “hıyanet-i vataniye”dir. Bunun cezası ise ölümdür.

Kuşkusuz, bu öldürme işini, devlet uygun görürse yapar. Ve devlet de ona her türlü düşünme payını verdikten ve yanlışlarını düzeltmeye yönelik bilimsel yardımları sunduktan sonra -yine de olumsuz cevap aldığı takdirde- bunu gerçekleştirebilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Mürtedin öldürülmesi faydasız ve imkansız değil mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun