Hz. Muhammed neden Mute savaşına katılmamıştır?

Tarih: 04.07.2016 - 02:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Allah tarafından mı böyle istendi yoksa başka fani sebebi mi vardı?
- Savaşın büyüklüğü göz önüne alınmalı ve orduyu asıl komutanından mahrum bıraktıran sebep nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kaynaklarda Hz. Peygamber (asm)'in Mute savaşına katılmamasının sebebine dair bilgilere rastlayamadık.

Bununla beraber kuvvetle muhtemel olan bazı hikmetleri şöyle açıklamak mümkündür:

- Bizans gibi güçlü bir devletle ilk defa karşılaşan İslam ordusunun bir deneyim kazanmasına yönelik olabilir. Hz. Muhammed (asm)  sahabeyi, askerî komuta alanında eğitmek için benimsediği bir yöntem olabilir.

- İslam ordusunun böyle çetin ve Hz. Peygamber (asm)'in olmadığı bir savaşta kazandığı deneyim ve cesaret, Hz. Muhammed (asm)’in vefatından sonra yapılacak savaşlar için kazanılmış bir tecrübe olması hedeflenmiş olabilir.

- Hz. Peygamber (asm)'in bulunduğu bir savaşta İslam ordusunun açık bir başarı sağlamaması, düşmanların nezdinde Müslümanlar zayıf, güçsüz gibi algılanabilir, dahili ve harici düşmanlar Müslümanlara karşı cesaretlenebilirlerdi. Bunu Allah’ın ilham etmesiyle çok iyi bilen Hz. Muhammed (asm), bu sebepten ötürü bu savaşa katılmamış olabilir.

- Hudeybiye anlaşmasının yapıldığı hicri 6. yılından itibaren, ta Mekke’nin fethinden sonrasına kadar, Medine’ye elçiler ve heyetler geliyordu. Hz. Peygamber (asm), yoğun bir şekilde dışarıdan gelen ve İslam’ı yakından öğrenmek isteyen insanları kabul etmekle meşgul olduğu için, bu savaşa katılmamış olabilir. Çünkü bu heyetler daha çok hicri 7-9 yılları arasında; Mute savaşı ise hicri 8. yılda gerçeklemiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun