Sözleşmeye uymayanın ceza ödemesi helal mi?

Tarih: 10.04.2023 - 15:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir iş için sözleşme imzaladık. Bu anlaşmadan cayan veya sözleşmeye uygun hareket etmeyen taraf belli bir ceza ödeyecek diye şart koyduk, ikimiz de buna razı olarak imzaladık. Ben sözleşmeden caydım ve işi yapmaktan vazgeçtim. Bu durumda bu cezayı ödemem faiz olur mu?
- Ödemesem kul hakkına girmiş olur muyum?
- Ne yaparsam dinimize uygun olur, günaha girmemiş olurum?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Müslümanın, imzaladığı sözleşmelere uygun hareket etmesi gerekir. Sözleşmede öngörülen cezaların, faiz kapsamında değerlendirilmesi doğru değildir.

Sözleşmelerde taraflardan birinin keyfi bir şekilde caymasını engellemek adına cezai şart koşulması söz konusudur. Günümüz ticari işlemlerinde bir teminat olarak kullanılan bu uygulama, meri hukukta da kabul edilmektedir. Bu bir manada kişinin diğerine, bekletmek ve işinden alıkoymak sebebiyle vereceği zararı tazmin etme taahhüdüdür.

Buna göre tarafların baştaki taahhütleri dolayısıyla hukuken tespit edilebilecek gerçek bir zarara münhasır olmak üzere cezai şart koşulabilir.

Hizmeti alacak olan taraf hukuken geçerli bir gerekçe olmaksızın, anlaşmadan tek taraflı ve haksız olarak vazgeçerse; hizmet veren tarafın cezai şart olarak cayma bedeli alması caiz olur.

Ancak sözleşmeye aykırı bir duruma bağlı olarak haklı bir gerekçe ile sözleşmeden çekilme durumunda cayma bedeli alınması caiz olmaz.

Durumunuzu bu açıklamalar bağlamında değerlendiriniz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun