Yaptığı hatadan dolayı "bilmiyordum" demek mazeret olur mu? İnsan bilmediğinden sorumlu olur mu? Her şeyi bileceksin, sanatı, sporu, siyaseti, ticareti ve teknolojiyi kullanacaksın, ama dine gelince "Bilmiyordum!.." diyeceksin?..

Tarih: 29.11.2006 - 10:52 | Güncelleme:

Soru Detayı
İlmin çok hızlı yayıldığı ve çok kolay ulaşıldığı bir zamanda, Türkiye gibi Müslüman bir ülkede, Müslüman anne ve babadan doğan Müslüman bir insanın, dini emir ve yasakları bilmemesi ve ben bunları bilmiyordum demesi mazeret midir? Eğer bu mazeret kabul edilecekse, bu dini öğrenenlere yapılacak haksızlık olmaz mı? Öğrenmemek insanı vebalden kurtarır mı, affettirir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

1.  Kişinin kendini ilgilendiren dünya ve ahiretini kurtaracak kadar ilim bilmesi farzdır. Bu açıdan ilim öğrenmemek bir farzı terk etmek anlamına gelir. Öyleyse "ben bilmiyordum" demek mazeret olamaz.

2. Bazıları "öğrenirsem sorumluluğum artar" diyerek, cahilliği tercih ediyor. "Zengin olursam zekat vermem gerekecek, öyleyse fakir kalayım." demek ne kadar yanlış ise, "İlim öğrenirsem onunla amel etmem gerekecek." diyerek ilmi terk etmek de o kadar yanlıştır.

3. Kanunu bilmemek nasıl özür olmazsa, Allah'ın kanunları demek olan ilmi öğrenmemek de özür sayılamaz. Bu açıdan ilim öğrenmemek bizi sorumluluktan kurtarmaz.

4. Alim ve ilmin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir çok ayet ve hadis vardır. Bu açıdan ilimle yapılan bir amel ilimsiz yapılan binler amellerden daha değerlidir.

5. Her çocuğa dini ve dünyevi vazifelerini öğretmek gerekir. Çocukken bilmediklerinden sorumlu değillerse de akıl - baliğ olduktan sonra öğrenmek ve yaşamakla sorumludurlar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun