''Yaratmak'' ifadesi yalnızca Allah'a mı mahsustur?

Tarih: 10.06.2020 - 14:29 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

فَتَبَارَكَ اللّٰهُ اَحْسَنُ الْخَالِق۪ينَ “Yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir!” (Mü’minun, 23/14. Ayrıca bk. Saffat, 37/125)

Âyet, zahir anlamıyla Allah'tan başka yaratıcılar olduğunu hatıra getirir. Kur'an baştanbaşa tevhidi anlattığı cihetle ayeti zahirine göre anlamak, onu anlamamak demektir.

Cenab-ı Hak, bütün varlıkların yaratıcısıdır. اَلَّذ۪ٓى اَحْسَنَ كُلَّ شَىْءٍ خَلَقَهُ  “Yarattığı her şeyi güzel kıldı” (Secde, 32/7) ayetinin hükmünce, her varlık, kendi mahiyetine uygun bir güzellikte yaratılmıştır.

Kur’an-ı Kerim'de sadece bir yerde, “yaratmak” anlamındaki fiil insana nisbet edilir. Şöyle ki:

 Hz. İsa kavmine tebliğde bulunurken, “çamurdan kuş biçimi bir mahlûk yaratıp ona üfleyince Allah’ın izniyle bir kuş olacağını…’’söyler. (Âl-i İmran, 3/49)

Dikkat edilirse, Hz. İsa’nın yaptığı yoktan yaratmak değil, çamura kuş şeklini verip onu uçurmaktır. İçinde oturduğumuz ev, bindiğimiz araba, çevremizdeki eşya… Bütün bunlar Allah’ın yarattığı maddelere şekil vermemizle meydana gelen şeylerdir.

İşte, insan bunlara “şekil vermek” anlamında mecazen ‘‘yaratıcı” bile kabul edilse, beşerin sanatıyla Allah'ın sanatı hiçbir zaman mukayeseye girmez. Allah "Ahsenu’l-Halikîn"dir, en güzel yaratandır. Zira başlangıçta her şeyi yoktan O yaratmıştır ve insan eliyle yapılan sanatların numunelerini, hem de en güzel bir şekilde O vücuda getirmiştir Öte yandan insan eliyle yapılan şeyler için gereken ilim, irade, kudretin de yaratıcısı O’dur.

İnsanın ulaştığı en ileri teknolojik gelişmeler olan robot, bilgisayar gibi şeyler gerçekten hayranlık uyandırmakla beraber, bunların çıkış yerleri olan insanın beyni elbette çok daha harikadır. İnsan robot yapar, Allah insan yaratır. İnsan beyni, dünyadaki bütün elektronik sistemlerle kıyasa bile girmeyecek mükemmellikte tasarlanmıştır.

Allah’ın yarattığı küçük bir sinek, insan teknolojisiyle taklit edilemeyecek harika özellikler taşımaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun