Kâfirin cehennemdeki bir azı dişi Uhud Dağı kadardır, hadisini nasıl anlamalıyız?

Tarih: 11.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu gibi hadislerde anlatılan hususlar, bir yandan kâfirlerin işledikleri suçlarının büyüklüğüne, diğer yandan onlara verilecek cezanın şiddetine işaret etmek içindir.

Ceza ile suçun orantılı olmasının bir gereği olarak, dünyada Allah’ın bütün isim ve sıfatlarının tecellilerini inkâr eden, kâinatın yaptığı ibadetleri yok sayan, varlıkları -Allah’ın değerli birer memuru yerine- başı bozuk, tesadüflerin oyuncağı olarak görüp, değerlerini hiçe indiren ve böylece sonsuz hukukları çiğneyerek, nihayetsiz zulüm yapan kâfirlerin çekeceği cezanın da buna uygun bir ağırlıkta olması gerekir.

Küçük bir dişin çekeceği bir acı ile Uhud Dağı büyüklüğündeki bir dişin çekeceği acı arasında Uhud Dağı kadar fark vardır.

Kâfirin dişi bu kadar büyük olunca, cesedinin durumu da bu oran ve ölçüye göre iri hâle gelir. Kâfirin cesedinin böyle iri hâle gelmesinden maksat, vücûdunun her zerresinin daha çok azap çekmesidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

"Kâfir kişi cehennemde şüphesiz öyle iri yapılı olur ki dişi Uhud (dağın) dan muhakkak daha büyük olur ve vücûdunun dişinden büyüklüğü (de) herhangi birinizin vücûdunun dişinden büyüklüğü gibidir." (İbn Mace, Zühd 38)

İşte hadislerde, hem kâfirlerin suçlarının büyüklüğüne hem de cezalarının ağırlığına işaret etmek üzere söz konusu benzetmeler yapılmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun