Değerli taşların huzur verici, hastalıklara iyi gelen etkilerine, dinimizde nasıl bakılıyor?

Tarih: 29.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Değerli taşlarla ilgili eserler yazılmış ve orada, Kur’an’ın “inci, mercan, yakut” taşlarından bahsettiği vurgulanarak, taşlara değer biçilmeye çalışılmıştır. Soruda vurgulanan konu sanırız, “taşların maddî değerleri” değil, “şifa kaynağı olması”dır.

Bu açıdan bakıldığı zaman, dinimizde özellikle ve de açıkça vurgulanmış bir taşın değerini bilemiyoruz. Şu var ki, insanların  maden, bitki ve hayvansal maddelerden ilaç yaptıklarını biliyor ve hepimiz bunları kullanıyoruz. Bunlar, tecrübeye dayalı olarak şifaya vesile oldukları tespit edilmiştir ve bunların şifa ile olan ilişkileri de makul ve bilimsel bir zemine oturtulmuştur. Buna rağmen, bu ilaçlar sadece birer vesiledir, şifayı veren yalnız Allah’tır. Şifayı gerçek anlamda bu ilaçlara vermek şirk ve küfürdür.

Değerli taşların da böyle bilimsel, deneysel, mantıksal bir hikayeleri varsa, onları da bir ilaç gibi -uygun bir şekilde- kullanmakta bir sakınca olmaz. Tabii ki, ilaçlarda olduğu gibi, şifayı Allah’ın dışındaki bir nesneye vermek açık bir şirk ver küfür olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun