Bebeğin taşınması ve sütten kesilmesi hakkındaki ayetleri açıklar mısınız? (Ahkaf, 46/15 ve Lokman, 31/14)

Tarih: 17.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Konuyla ilgili şu ayetlere bakılabilir:

“Anneler, çocuklarını iki tam yıl emzirsinler. Bu, emzirmeyi mükemmel şekliyle uygulamak isteyenler içindir.”(Bakara, 2/233)

“Sütten kesilmesi de iki yıl kadar sürer.”(Lokman, 31/14)

“Çocuğun anne karnında taşınması ve sütten kesilmesi otuz ay sürer.”(Ahkaf, 46/15)

- Alimlerin cumhuruna göre, emzirmenin azami süresi iki yıldır. Ondan sonrasında çocuğa bir faydası yoktur. Emzirmenin süt kardeşliğine etkili olan süresi de iki yıldır.(krş. İbn Kesir,  İbn Aşur, Bakara, 2/233. ayetin tefsiri).

- Bakara, Lokman ve Ahkaf surelerindeki ilgili ayetleri göz önünde bulunduran Abdullah b. Abbas ve daha başka alimler, “asgarî gebelik süresinin altı ay olduğunu” söylemişlerdir.(bk. İbn Kesir, Lokman, 14. ayetin tefsiri).

- Bir rivayet göre, Hz. Osman (ra) devrinde altı aylıkken doğum yapan bir kadının durumunu Halifeye arz ederler. Hz. Osman, bunun gayrimeşru olabileceği üzerinde durur. Abdullah b. Abbas, yukarıdaki ayetleri hatırlatır ve: “Çocuğun anne karnında taşınması ve sütten kesilmesi otuz ay sürdüğüne göre, bundan emzirme süresinin azami süresi olan iki yılı/24 ayı çıkardığımızda, geriye altı ay kalır ki, bu da gebelik süresinin asgarisidir.” diyerek hükmünü açıklar ve kabul görür.(bk. Taberî, Bakara, 233. ayetin tefsiri).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun