İnsanların en cahili, ahiretini başkasının dünyası için satandır; ölen kişinin kıyameti kopmuştur, sözlerini açıklar mısınız?

Tarih: 21.08.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Söylenen sözün Hz. Ömer (ra)’e ait olup olmadığını -şu anda- tespit etmek zordur. Ancak, aynı anlama gelen bir şiirin tercümesini ve açıklamasını vermekte yarar vardır:

“Hidayeti verip dalaleti/sapıklığı satın alanın aklına şaşıyorum
Bilerek dinini dünyaya satan kimsenin durumuna daha şaşıyorum
Bunlardan daha garibi şudur ki,  kişinin dinini satıp başkası için dünya satın almasıdır.”

Konu -sanırız- açıktır. Yine de kısa basit bir misal vermekte fayda vardır: Kendisine bir ev almak için bankayı soyan bir hırsızın yaptığının yanlışlığı ortada olmakla beraber, yine de anlaşılır bir şeydir. Fakat, başkasına ev almak için bu hırsızlığı yapanı anlamak mümkün değildir.

Allah korusun, başkasının milletvekilliği veya belediye başkanlığı için adam öldüren ahmakları anlamak mümkün mü? Bundan, çocukları, eşi, ailesi, akrabaları, arkadaşları, yöneticisi,.. için günaha girenlerin de alacağı dersler olmalı. Aslında nefis için günaha girmek de bundan farklı olmasa gerek.

  “Kim ölürse onun kıyameti kopmuş demektir.”(Aclunî, 2/279)

mealindeki ifade bir hadis rivayetidir. Manası şudur: Biraz uzak görünen gerçek kıyameti düşünmeye gerek yok. Herkesin, her an kopabilecek olan şahsî kıyametini düşünmesi gerekir. Çünkü, kıyamet -kâinatın sekeratını içine alan- bir büyük ölümden haber verir. Kişinin şahsî ölümü ise, kendine mahsus küçük dünyasının yıkılması anlamına gelir.

Bu hadis de, “Lezzetleri yıkan, onları acılaştıran ölümü çok hatırlayın.” (Tirmizî, Zühd: 4; Nesâî, Cenâiz: 3) mealindeki hadis gibi, dünyanın faniliğini gösterip, insanı ebedî saadet diyarı olan ahirete hazırlamayı hedeflemektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun