Fıkıhta, "Kafire kafir demeyen, kafirdir" diye bir kural var mıdır?

Tarih: 04.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

-  "Kâfire kâfir demeyen, kâfirdir" sözcüğü, bir fıkıh kaidesi değildir. Ayrıca, bunu prensip edinenler büyük bir riske girebilir. Çünkü "Kâfire kâfir demeyen kâfirdir." hükmünü göz önünde bulunduran bir kimse, biraz şüpheli konuşan herkese “kâfir” damgasını vurmaya çalışır. Aksi takdirde "kâfire kâfir“ demediği için, kendisinin küfürle karşı karşıya kalabileceğinin sıkıntısını çeker. Halbuki, hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor: 

“Bir kimseye kâfir diyenin bu yargısı ortada kalmaz. Kâfir damgasını yemiş olan adam gerçekten kâfir ise mesele yok... Aksi takdirde o küfür, sözün sahibine geri döner.” (bk. Buhari, Edep, 73; Müslim, İman, 111)

- Bu konuda sert tavır sergileyen âlimler olmuştur. Onların: "Kâfire kâfir demeyen, kâfirdir." yargısından maksatları, açıkça kâfir olduğu ortada olan birisine, hâlâ mümin nazarıyla bakan kimse, İslamî değerlere değer vermiyor demektir. Yoksa, hayatı boyunca şeytana lanet etmeyen bir kimse, bundan ötürü sorumlu olmadığı gibi, bir kâfire kâfir demeyen bir kimse de bundan ötürü sorumlu olmaz. Çünkü, kötülemeler, yergiler, salih amel kavramına dahil değildir.

- Osmanlı döneminde, “Bazı kimseler, Hristiyanlara ‘Hey kâfir’ demeyin.",  diyorlar.

"Neden kâfir olana kâfir demeyeceğiz?” şeklindeki bir soruya muhatap olan Bediüzzaman Said Nursi’nin verdiği şu cevap da konumuza ışık tutmaktadır. Cevabı şudur:

“Kör adama, ‘Hey kör!’ demediğimiz gibi… Çünkü eziyettir. Eziyetten nehiy var.. Men âza zimmiyen... ilah(bk. Nursi, Münazarat)

Bediüzzamanın işaret ettiği hadisin manası şöyledir:

“Kim gayrımüslim bir vatandaşa eziyet ederse, kıyamet günü onun hasmı ben olurum. Ben kimin hasmı olursam, onunla hesaplaşırım.” (Kenzu’l-ummal, h. no: 10909)

İlave bilgi için tıklayınız:

Ehl-i Kitaba; Yahudi ve Hıristiyanlara kâfir demek doğru mudur? Ehl-i Kitapla ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? 

Tekfir etme ve elfaz-ı küfür, bir kimsenin bazı sözlerinden dolayı ona kâfir demek doğru mu?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun