Hz. Peygamber kimlere şefaat edecektir?
- Şefaat şartları nelerdir?
Değerli kardeşimiz,
Kıyamet günü, hususî bazı şahıslara, bazı kesimlere, akrabaya şefaat edenler pek çoktur. Peygamberler dahil, evliyalar, salihler, şehitler, alimlerin o günkü şefaatlerinin hepsi, belli bir zümreye mahsus, hususî bir özellik arz edecektir.
Başta kendi ümmeti olmak üzere, insanların tamamı için umumî bir şekilde şefaat hakkına sahip yalnız Hz. Muhammed (asm)’dir. Makam-ı Mahmud’un önemi de buradan kaynaklanmaktadır.
Mahşerdeki insanların Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. İsa (Aleyhimüsselam ecmain) sırasıyla gidip şefaat diledikleri halde, hepsi de bu işi bir başkasına havale edeceklerini, nihayet insanlar Hz. Muhammed (asm)’e geldiklerinde bu ricalarını kabul edip onları temsilen secdeye varıp Allah’a yalvaracağını ve Allah tarafından “Kaldır başını şefaatin kabul edilir.” diye kendisine umumî şefaat payesi verileceğini sahih hadislerden öğreniyoruz.(bk. Müslim, İman, 326, 327).
Peygamberimiz (asm)'in,
“Benim şefaatim ümmetimden büyük günah işleyen kimseler içindir.” (Ebu Davud, Sünnet, 23; Tirmizî, Kıyamet, 11; İbn Mace,Zuhd, 27)
buyurması, hem ümmetine yapacağı şefaatin boyutunu aydınlatıcı hem de sevindirici bir müjdedir. Çünkü, bunun manası; "Küçük günahların sahibi zaten affedilir, asıl sorunlu olan büyük günah sahiplerine de ben şefaat ederim." demektir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Peygamberimiz 'in mahşerde, ümmetinden kalbinde hardal tanesi kadar iman olup da ...
- Hesap gününde mizanında kötülükleri ağır gelen mümin kişi, şefaate nail olabilir mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ahirette, Kur'an-ı Kerim mi yoksa Peygamberimiz mi daha büyük şefaatçi olacak?
- Kıyamet günü müminler, şefaat için peygamberlere gidecek mi?
- Şeyh müridini azap meleklerin elinden kurtarabilir mi?
- Hadise olan iştiyakla, kıyamet günündeki şefaatin bir ilgisi olabilir mi?
- Şefaat Haktır- 22. Bölüm: 12. Soru-Cevap
- Şefaat Haktır- 10. Bölüm: Şefaat hakkındaki hadis-i şerifler
- Her peygamberin kendi ümmetine verdiği bir şey varmış bunlar nelerdir? Peygamberimiz (asv) bunu ahirete bırakmış. Diğer peygamberlerin ümmetlerine verdiği şeyler nelerdir?
- Peygamberimiz ahirette kime ve nasıl şefaat edecek?
- Peygamberimiz, kızını bile kurtaramazsa, şefaati nasıl anlamalıyız?
- Şefaat Haktır- 36. Bölüm: Abdülaziz Bayındır’a cevap 2