Mideyi lezzetli yemeklerle doldurmak günah mıdır?

Tarih: 12.02.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

 "İnsanların en şerlisi lezzetli yemek için vakit harcayanlardır." diye bir hadis var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Böyle bir hadise rastlayamadık. Şayet sahih bir hadis varsa, burada güzel yemek yemekten başka  bir amacı olmayan bir kimsenin durumuna işaret edilmektedir. Meşhur bir söz vardır: “Yemek için yaşamak değil, yaşamak için yemek gerekir.”

Bu konudaki bir hadis-i şerifin rivayetine göre, Hz. Paygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur:

“İnsanoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Aslında insanoğluna, onun sırtını dik tutan birkaç lokma yeterlidir. Mutlaka daha fazlasına ihtiyacı olursa, hiç olmazsa; midenin üçte birini yemeye, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes almaya ayırsın.” (bk. Ahmed b. Hanbel, IV/132; Tirmizî, Zühd, 47; İbn Mace, At’ıme, 50).

Şunu söyleyebiliriz ki, israf  etmemek şartıyla, nimetlerinin güzelliğini görerek  Allah’a teşekkür etmek ve Ona minnettarlığı hissetmek için helal rızkın lezzetini takip edilebilir. Yeter ki, işi “yemek için yaşamaya” vardırmasın.

“De ki: Allah’ın kulları için yaratıp ortaya çıkardığı zineti, temiz ve hoş rızıkları haram kılmak kimin haddine?” (Araf, 7/32)

mealindeki ayetten -konumuzla ilgili- alınacak çok dersler vardır.

Buna göre helal olmak ve israfa girmemek şartıyla lezzetli yemek yenilebilir. Ancak lezzetli gıdalardan istifade etmek, çok yemek anlamına gelmemelidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Az yeme ve içmenin faydaları nedir? 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun