Ramazan ayında ölmek hakkında bilgi verir misiniz?

Tarih: 03.05.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ramazanda ölen kimse hakkında bir rivayet bilmiyoruz ancak cuma günü ölen kimse hakkında rivayet bulunmaktadır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur:

“Bir Müslüman cuma günü veya gecesi ölürse Cenab-ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabından) kurtarır.” (Tirmizî, Cenâiz: 73; Müsned, 2: 176.)

Başta cuma günü ve gecesi olmak üzere, Kadir Gecesi gibi diğer gün ve gecelerde vefat edenlere Cenab-ı Hak o vakitlerin hürmetine ayrı bir muameleye tabi tutacaktır. Mübarek gün ve gecelerde yapılan amel ve ibadetlerin sevabı, diğer günlere göre daha fazla olacağı gibi, o vakitlerde ölen müminler de ayrıca Cenab-ı Hakk'ın af ve mağfiretine nail olurlar.

Mesela hadislerde Kadir Gecesi'nde Cenab-ı Hakk'ın, Benîkelb kabilesinin koyunlarının sayısınca mümini affedeceği bildirmektedir ki, şayet o mümin böyle bir gecede, ölmeden önce Cenab-ı Hakk'ın affına mazhar olmuşsa, hâliyle bu nimetten faydalanacak ve kurtulacaktır. Bunun gibi Ramazan ayı gibi mübarek bir ayda vefat etmek de bir rahmet vesilesi olabilir. Fakat imansız, içinde düşmanlık hissi bulunan kimseler bu bahsin dışındadır.

(Mehmed Paksu, Aileye Özel Fetvalar)

İlave bilgi için tıklayınız:

Mübarek gecelerde ölenler iyi insan mıdır? ...

Ölen kimse dünyayla irtibat kurabilir mi? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun