Afrika’daki muhtaçlara yardım/İlâhî davet ve Nebevî çağrı

Ülkemizin dünya ile birlikte Afrika’daki (Somali’deki) fakirlere yardım elini uzatması şüphesiz takdire şayan bir davranıştır. Sorularla İslamiyet Sitesi olarak ilmen insanlığa hizmet etmeyi şiar edinen bir kurumun bu konuda da lojistik destek maksadıyla bir duyuruyu ilan etmekte öncülük etmesi, ulvî hizmetinin bir gereğidir.

Değerli okuyucularımız, gönül dostlarımız! Çok iyi bildiğiniz bir husus olmakla beraber, “Resulüm! Hatırlat, şüphesiz hatırlatmak müminlerin faydasınadır”(Zariyat, 51/55) mealindeki ayetin emri gereğince konuyla alakalı bazı ayet ve hadisleri hatırlatmayı uygun gördük. Umarız -bire bin sevap kazandıran- bu mübarek ramazan ayında bir teşvik vesilesi olur, bize de dua kazandırır.

Önce “Ey iman edenler! Ne alışverişin, ne bir dosttan yardım beklemenin, ne de bir kimseden şefaat ummanın mümkün olmadığı bir gün gelmeden önce, size nasip ettiğimiz şeylerden harcayın! Kâfirler, zalimlerin ta kendileridir”(Bakara, 2/254) mealindeki ayete, sonra da mümin kardeşlerimize karşı görevlerimizi hatırlatan şu hadis-i şerife kulak verelim:

“Birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamette, birbirlerine şefkatte mü’minlerin misâli, bir bedenin misali gibidir. Ondan bir uzuv rahatsız olursa, diğer uzuvlar uykusuzluk ve harâretle ona ortak olurlar.”

“Nefsim yedinde olan Allah'a yemin ederim ki, iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız.” (Buhârî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)

"Aziz ve Celil olan Allah kıyâmette:

-Ey Âdemoğlu! Ben hasta oldum da sen beni ziyaret etmedin! buyurur. Kul:

-Ya Rabbi! Sen âlemlerin Rabbi olduğun halde ben sana nasıl hasta ziyareti yapabilirim? diye sorar.  Allah: -Sen bilmez misin ki, benim filanca kulum hasta olmuştu da sen onu ziyaret etmemiştin. Yine bilmez misin ki eğer sen onu ziyaret etseydin, muhakkak beni onun yanında bulacaktın (yani, benim sevabımı ve ikramımı onun yanında bulacaktın) buyurur.  Ardından;

-Ey Âdemoğlu! Ben senden yiyecek istedim de sen bana yiyecek vermedin! buyurur. Kul:

-Ya Rabbi! Sen âlemlerin Rabbi olduğun halde ben sana nasıl yiyecek verebilirim ki? diye sorar. Allah:  -Sen bilmez misin ki, benim filanca kulum senden yiyecek istemişti de sen ona yiyecek vermemiştin. Yine bilmez misin ki eğer sen ona yiyecek verseydin, muhakkak onu benim yanımda bulacaktın (yani, onun sevabını ve mükâfatını benim katımda  bulacaktın) buyurur. Sonra;

-Ey Âdemoğlu! Ben senden su istedim de sen bana su vermedin! buyurur. Kul:

-Ya Rabbi! Sen âlemlerin Rabbi olduğun halde ben sana nasıl su verebilirim ki? diye sorar.

Allah:

-Sen bilmez misin ki, benim filanca kulum senden su istemişti de sen ona su vermemiştin. Yine bilmez misin ki eğer sen ona su vereydin, muhakkak onu benim yanımda bulacaktın (yani, onun sevabını ve mükâfatını benim yanımda bulacaktın) diye buyurur"
(Müslim, Birr,  43).

Şu anda Somali’deki Allah’ın kulları, bizden su-yiyecek istiyorlar. Kıyamet günü, Allah’tan azar işitmemek ve onun sonsuz rahmetinin vereceği ikramları kazanmak için katma değeri bire bin olan Ramazan ayını kaçırmayalım.. Uzak da olsa bugünkü dünyada Somali bizim komşumuz sayılır. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir”  (Hakim, Müstedrek, 4/183, no: 7307) hadis-i şerifine kulak verelim. Rabbimiz yapacağımız yardımlarımızı ahsen-i kabul ile kabul buyursun.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun