Yaptığım taksitli alışverilerin kredi kartı borcunu zamanında ödemezsem, faizli olarak ödersem, aldığım eşya haram mı olur?

Tarih: 03.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kredi kullanılarak yapılan alış verişlerde alınan eşya için tamamı haramdır demek mümkün değildir. Ancak içerisine haram karışmaktadır. Bu sebeple faiz işlemi yapan bankaların kredi kartlarını kullanmamaya çalışmak gerekir. Gününde ödemek şartıyla kredi kartı kullanmak ise caizdir.

Kredi Kullanılarak Yapılan Alış Verişlerin Hükmü:

İslam dininde faiz, kesin olarak haram kılınmıştır.
Bir zaruret olmadıkça faiz almak da faiz vermek de caiz değildir. Faiz yasağı ile ilgili olarak Kur'an-ı Kerim'de, şöyle buyurulmaktadır:

"Ey inananlar! Allah'ın hükümlerine karşı gelmekten sakının, inanmışsanız, faizden arta kalmış hesaptan vazgeçin. Böyle yapmazsanız, bunun Allah'a ve Peygambere karşı açılmış bir savaş olduğunu bilin. Eğer tövbe ederseniz sermayeniz sizindir." (Bakara, 2/278-279)

Bu itibarla, iş kurmak için veya ev, araba vb. satın almak, satın alınan ev veya arabanın borcunu ödemek üzere bankalardan alınan faizli krediler de böyledir. İhtiyaç kredisi de dahil bankaların verdiği faizli kredilerden zaruret olmadıkça yararlanmak caiz değildir. Zaruret ise, kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu bireylerin sağlık ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlayan vazgeçilmezlerdir.

Bununla birlikte, kişi kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu bireylerin nafaka, sağlık ve güvenlik giderlerini karşılayabilmek için karz-ı hasen (faizsiz ödünç borç ) yoluyla da para bulamaz ve borçlanmak zorunda kalırsa, o anki ihtiyacı giderecek kadar düşük faizli kredilerden yararlanabilir. Şu kadar var ki, gelecekle ilgili bir takım öngörülerde bulunarak ya da varsayımlarla hareket ederek faizli işlemlerde bulunmak caiz değildir.

Bununla birlikte, faizli kredi kullanılarak elde edilen kazanımların tamamının haram olduğu söylenemez. Kazanılan bu mallara haram malın karıştığını ifade etmek daha doğru olur. Ancak, bu kazançtaki haramın oranı konusunda net bir şey söylemek ise güçtür.

Bu sebeple, vaktiyle bilerek veya bilmeyerek faizli işlemlerde bulunan kişilerin tövbe ve istiğfarda bulunarak, bir daha bu tür işlemlerde bulunmamaya azmetmeleri gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek caiz mi?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun