Peruk takmak caiz mi ve abdeste mani mi?

Tarih: 26.01.2012 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peruk denilen takma saç, insanın saçından yapılmış ise kesinlikle haramdır. Onu takmak da haramdır. Çünkü insan değerli bir varlıktır. Peygamber (sav), "Allah, saçına saç ekleyen ve eklemek isteyen kadınlara lanet etmiştir." buyuruyor. Ancak peruk deve tüyünden, naylondan veyahut suni herhangi başka bir şeyden yapılmışsa onu takmakta beis yoktur. Hakkında hiçbir şey vârid olmamıştır. Meselâ: Adamın başı keldir. Manzarası pek iyi görünmüyor. Çirkinliğini kapatmak için böyle suni bir peruk takmakta sakınca yoktur. Hadîsin lanetlediği şey insan saçını eklemektir. Ama insan saçı olmazsa beis yoktur.

Allah Resulu (sav) şöyle buyuruyor:

"Allah, iğreti saç takanı da taktıranı da, dövme yapana da yaptırana da lanet etsin." (bk. Nesei, Zinet: 22,73; Müslim, Libas: 119-120)

Resulullah'ın, sahabe arasında saça saç eklemeyi, dökülmüş saçın yerine başkasının saçını takmayı yasakladığı yolunda rivayetler vardır.

Hadislerde geçen lanetin, kuvvetli bir yasaklama uslubu olduğunu belirten İslam Hukukçuları da, ister güzellik ister hastalık nedeniyle olsun, saçına saç eklemesi, başkasının saçını başına peruk yapıp takmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü bunda hem tabi ve fıtri şekil değiştirme hem de karşısındaki insanlara genç ve farklı görünerek onları yanıltma vardır. Bu sebeple insan saçı haricinde ipek, iplik, yün v.b.den peruk takmayı da, aynı şekilde fıtratı değiştirme ve insanları aldatma bulunduğu için, caiz görmeyenler vardır. Çoğunluk ise bunu caiz görür. Ancak dinen necis sayılan kıl ve tüylerden yapılan peruğun kullanılmasının ise caiz olmadığı brlirtilmiştir.

Kullanılan malzeme ne olursa olsun saçtan veya görünüş olarak saça bezeyen bir maddeden peruk takılmasının Hz.Peygamber (sav) tarafından hoş karşılanmadığı, ancak saçı dökülen kimsenin tedavi ile bunu önlemesinin ve saç bitmesinin sağlaması caiz olduğu söylenebilinir.

Bu saçlar asil saç olmadığından, bunlar üzerine mesh eden kendi saçına mesh etmediği gibi bu abdest caiz değildir.

Kaynaklar:

1) bk. İlmihal, Türkiye Diyanet Vakfı İslami Araştırmalar Merkezi.
2) bk. Rauf PEHLİVAN, Büyük Kadın İlmihali.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun