Hedy

Hedy Neye Denir?

Hedy'in Kısımları Nelerdir?

Hedy'in Kesilme Zamanı Nedir?

Hedy'in Kesilme Yeri Neresidir?

Hedy Kurbanının Etinden Yenebilir mi?

Hedy Neye Denir?

Kurbanlık koyunlardan Harem bölgesinde kesilenlere hedy adı verilir.

Kurbanlık hayvanlarda aranan şartlar hedy için de aranır.

Hedy'in Kısımları Nelerdir?

Hedy üç kısımdır:

1 - Hac ve ömreyi bir arada yapmaktan dolayı kesilen vâcib kurban. Buna şükür kurbanı da denir. Kıran ve Temettü haclarına niyet edenlerin kestikleri kurbanlardır.

Haccın vâciblerini terketmekten dolayı kesilen Ceza Kurbanları da bu birinci kısma girer. Çünkü bunlar hac işlerinden dolayı kesilmesi vâcib olan kurbanlardır.

2 - Adak suretiyle kesilmesi vâcib olan kurbanlar. Harem'de kesilmesini şart koşarak yapılan kurban adamaları bu kısma girer.

3 - Nafile olarak Harem'de kesilen kurbanlardır. Bunlara Tatavvu kurbanı denir. İfrad haccı yapanların kestikleri kurbanlar bu kısma dahildir.

Hedy'in Kesilme Zamanı Nedir?

Kıran ve Temettü kurbanlarını kesme vakti, Kurban bayramı günleridir. Temettü ve Kıran kurbanları bu üç günden sonra kesilirse sahih olursa da, geciktirmeden dolayı ayrıca ceza kurbanı kesmek de vâcib olur.

Diğer hedy kurbanları için, muayyen zaman yoktur, her vakit kesilebilir.

Hedy'in Kesilme Yeri Neresidir?

Hedy kurbanları mutlak surette Harem hudutları içinde kesilmeleri gereklidir. Kurban kesme günleri içinde kesilecekse, Mina'da kesilmesi sünnettir. Kurban kesme günleri dışında ise, Mekke'de kesilmesi daha faziletlidir.

Hedy Kurbanının Etinden Yenebilir mi?

Şükür kurbanı adı verilen Kıran ve temettü kurbanlarının etlerinden yemek, kurban sahibine helâl ve menduptur. Yine nafile olarak kesilen tatavvu kurbanının etinden de sâhipleri yiyebilirler.

Ancak adak kurbanı, ceza kurbanı ve ihsar kurbanı olarak kesilenlerin etlerinden sâhipleri yiyemezler. Şayet yerlerse yedikleri miktarın bedelini tasadduk etmek zorundadırlar..

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun