Gerçek yiğit kimdir?

Tarih: 30.03.2024 - 08:10 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Babayiğit rakiplerini döven, güreşte yenen kişilere mi denir?
- Yiğitliğin dinimizde başka bir tanımı, ölçüsü var mıdır?  

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsan sadece bedenden, etten kemikten meydana gelmiş değildir. İnsanın bir de ruh boyutu, manevi his ve duyguları vardır. Yani "yiğit" dediğimizde insanın sadece fiziki gücünü ifade edersek karşımıza "kotrolsüz bir güç" çıkar...

Peygamber Efendimiz (asm) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:

« لَيْسَ الشديدُ بالصُّرَعةِ إِنمَّا الشديدُ الَّذي يمْلِكُ نَفسَهُ عِنْد الْغَضَبِ »

“Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olan kimsedir.” (Buhârî, Edeb 102; Müslim, Birr 106-108)

Dinimizin övüp takdir ettiği yiğit, yarışta, güreşte rakîbini yenen kimse değil, kin ve öfkeyle dolduğu zaman nefsini kötü bir söz ve davranıştan alıkoyabilendir. Bu sebeple bir hadis-i şerifte: “Nefisle mücadele, düşmanla mücadeleden daha zordur.” buyurulmuştur. Bir başka hadiste ise: “En azılı düşmanın nefsindir.” denilmiştir (bk. Aclûnî, Keşfü’l-hafâ, I, 143).

Efendimiz (asm) bu hadisiyle, bir taraftan içimizdeki rakiplerle mücadelenin, dışımızdaki rakiplerle mücadeleden daha zor olduğunu ortaya koymakta, bir yandan da yiğitlik duygu ve gösterilerini inkâr etmeden onları iyiye yönlendirmektedir. Böylece inananları tehlike ile burun buruna geldikleri kızgınlık ve öfke anlarında sabırlı davranmaya teşvik etmektedir. Sabır, kin ve öfkeyi değilse bile, böylesi hâllerde gayrimeşru bir iş yapmayı önleme gücü olmaktadır.

Yine bu hadisimiz, özellikle yiğitlik taslayan, kahramanlıktan hoşlanan ve bunu fizikî güç gösterisinde sananları asıl kahramanın kim olduğu konusunda uyarmakta ve her inanan kişiyi böyle bir kahramanlığa davet etmektedir. Bu manada yarış, güreş, savaş her zaman söz konusudur. O hâlde böyle bir babayiğit olmaya bakmak gerekir.

- Her şeye rağmen bir kere kızmış olan kimseyi teskin etmek için ne yapılması gerekir? 

“Şeytan seni dürtükleyecek olursa Allah’a sığın. Doğrusu o, işitendir, bilendir.” (Fussılet, 41/36).

Hasılıkelam;

1. Nefisle mücadele ve ona hâkim olmak, düşmanla cihad etmekten daha zordur.

2. Ferdî ve sosyal zararını düşünerek öfkelenmemeye çalışmak gerekir. (bk. Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Erkam Yay., Hadis No: 46)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 86
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun