Günümüz gençleri hangi terbiyeyi alması gerekiyor?

Tarih: 17.06.2022 - 08:46 | Güncelleme:

Soru Detayı

-  Gençlerin şu anki durumda ne terbiyesi alması gerekiyor bu asrımızın gençlerinin?
- Gençlerin şu anki aşamada daha alması gereken terbiyeyi almadan namaz kıl diyoruz, kılmadıkları zamanda da niye böyle oldu diyoruz. - Daha namaz kılma aşamasına geçmeleri için bir terbiyeyi alıp oraya geçmeleri gerekiyor.
- Gençler insanlardan etkileniyorlar ve etkilendikleri insanları örnek alıyorlar. Kendilerini hangi tür insan modeline yakın hissederlerse ve sıcak bulurlarsa onunla takılıyorlar, dinliyorlar, örnek alıyorlar, seviyorlar.
- Kelimelere takılıyor gençler. Onların asrındaki kelimeler ile konuşmazsan eski kafalı sınıfına sokuyor seni.
- Aslında gençler şımarık da denebilir. Şımarmışlar ve bu duruma gelmişler. Şımarmış gençleri şımarık şımarık diyerek onları linç etmeye gerek yok. Şımarmışlar işte...
- Bu durumda olan bir insanı yavaş yavaş daha dengeli bir hale getirmek güzel olur...

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Maalesef ahir zamanda yaşıyoruz. Bu asrın şiddetinden sahabe efendilerimiz Allah’a sığınmışlar. Özellikle gençler ve çocuklar ciddi bir medya tesiri altındalar, ekran okuma süreleri 4 ila 10 saat arasında değişebiliyor ve maalesef ki medyada faydalı içerik yok denecek kadar az.

Dolayısıyla olumsuz tesirler çocuklarımızın kalp ve ruh hayatında ciddi olumsuzluklar meydana getiriyor.

Peki bu durumda neler yapmak lazım?

Yapılacak birinci unsur, anne babalar olarak çok doğru ve tutarlı bir rol model olmak. Dini hassasiyetleri yaşamak. Kendi hayatımızda olabildiğince en hassas noktasına kadar yaşamalıyız. Çocuk annesini ve babasını gayet dindar bir hâlde görmeli. Asla yalan söylemeyen, insanlarla iyi iletişim kuran ve takvasında son derece hassas olan insanlar olarak bizleri model almalı.

İkinci olarak, çocuğumuzun gelişim dönemine bağlı ona dini telkinatta bulunmalı, masallarla ve hikayelerle onun değer odaklı olarak yetişmesine gayret etmeliyiz.

Doğruluk en temel değerimiz olmalı. Zira bir çocukta doğruluk değeri küçük yaşlardan itibaren isabetli bir şekilde geliştirilirse, dini değerler ve ahlaki değerler de bu doğruluk değeri üzerine bina edilebilir.

Demek ki her şeyden evvel, ahlaklı ve erdemli çocuklar yetiştirme gayreti içerisinde olmalıyız.

Bütün bunları yaparken de değerler en temel unsur olarak belirlenmeli ve daha sonra çocuğun gelişim basamaklarına uygun olarak çocukla birlikte masal, hikaye ve etkinlikler yapmalıyız.

Bu etkinliklerle çocuk, birçok değeri çok daha kolay içselleştirir, kabul eder ve hayatına katmaya başlar.

Üçüncü aşamada çocuğa iyi bir okul ve çevre belirlemeliyiz.

Çocuğun gittiği okul, öğretmen ve arkadaşlar çocuğun kalp ve ruh hayatında kişilik, kimlik ve karakter oluşumunda oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Bir diğer aşama ise çocuğa güzel bir arkadaş çevresi oluşturabilmek. Çünkü özellikle gençler ya da gençliğe adım atan çocukluk düzeyindeki insanlar, birbirlerinden çok fazla etkilenirler, birbirlerini rol model alırlar ve birbirlerini taklit ederler.

Bu anlamda iyi bir arkadaş çevresi, çocuğumuzda olumlu bir tutum geliştirmeye ve birçok doğru alışkanlıklar edinmeye vesile olacaktır.

Bir diğer özellik çocuğumuzun seviyesine uygun, onun hoşlanacağı kitaplar okutmak ve bu kitaplar aracılığıyla da değerleri telkin etmek ve olumlu değerler geliştirmeye katkı sağlamak.

Bediüzzaman Hazretleri “duanın tesiri azimdir.” der.

Şu anda çocuklarımıza yalvara yakara dua etmeli, bunu çok özel vakitlerde yerine getirmeliyiz.

Bütün bunlarla beraber son olarak şunu da belirtmeliyiz ki çocuğun kişilik ve kimlik gelişiminde helal rızık çok çok önemlidir.

Eğer helal rızık kazanmıyorsak ya da çocuğa getirdiğimiz, ailemize yedirdiğimiz gıdalarda haram ve şüphe endişesi varsa, bunlar da çocuklarımızı oldukça olumsuz etkiliyor.

İlave bilgi için tıklayınız:

Müslüman bir gençlik nasıl yetiştirebiliriz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun