Kırk gün nutfe değişmez hadisi bilime aykırı mı?

Tarih: 10.04.2021 - 07:20 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu rivayet şöyle:
Hüseym- Ali b. Zeyd- Eb Ubeyd eb. Abdillah- Abdullah b. Mes’ûd tarîki ile rivayet edilmiştir. Ahmed Müsned, I, 374 Rasûlullah (s.a.v.) şöyle söylemiştir:
Nutfe rahimde değişmeden kendi halinde kırk gün geçirir. Kırk günü geçirdikten sonra aynı şekilde aleka, mudga ve kemikli bir hale dönüşür. Allah c.c. onun yaratılışını tamamlamak istediğinde bir melek gönderir. Melek, Ya Rabbi! : Erkek mi, Kadın mı? Saki mi, saîd mi? Kısa mı, Uzun mu? Kuvveti az mı, çok mu? Eceli nedir? Sağlıklı mı sakat mı? diye sorar. Rasûlullah (s.a.v.) dedi ki: İşte hepsi böylece yazılır. Oradakilerden biri; bütün bunlardan sonra o vakit amel ne işe yarar diye sordu. Hz. Peygamber; Siz amele devam edin zira herkes ne için yaratılmışsa ona yöneltilecektir dedi.
- Bu hadiste nutfenin 40 gün hiç değişmediği söyleniyor, ancak bilime göre embriyonun hiç değişmediği bir zaman yok, nutfeye döllenmiş yumurta dense dahi bu yanlış görünüyor.
- Bu hadisi açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, ayetler ve sahih hadisler bilime aykırı olmaz.

İlgili hadis için bk. İbn Hanbel, Müsned, 1/374.

Bu hadiste geçen “Nutfe rahimde değişmeden kendi halinde kırk gün geçirir.” ifadesi dışındaki bilgiler Buhari, Müslim ve daha başka sahih kaynaklarda yer almaktadır. 

Ahmed b. Hanbel’in “Nutfe rahimde değişmeden kendi halinde kırk gün geçirir.” ifadesini de barındıran hadis zayıftır.

Ravilerden "Ebu Ubeyd", babasından işitmemiştir. Senette yer alan “Ali b. Zeyd” Seyyiu’l-hıfz / kötü bir hafızaya sahip olduğu bilinmektedir. Ve bu sebeple bu hadis rivayeti zayıftır. (bk. Mecmau’z-Zevaid, hno:11807; İbn Ebi Hatim, el-Cerhu ve’t-te’dil, no:1021).

“Bu zatın hadis rivayetlerine itibar edilmez.” diyenler arasında, Buhari, Ebu Hatim, el-Kattan, Yahya b. Main, el-Acaelî, Zehebi ve daha birçok alim vardır. (bk. Zehebi, Lisanu’l-mizan, no: 5844)

Buna göre, içinde “Nutfe rahimde değişmeden kendi halinde kırk gün geçirir.” ifadesi geçen zayıf rivayet değil, bu ifadenin geçmediği sahih rivayet esas alınmalıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun