İslamiyet'in bazı hükümlerini araştırmak ve hikmetini sormak caiz mi? Kadını dövülmesi, mürtedin öldürülmesi ve cihad hakkında bilgi verir misiniz?::

Tarih: 09.02.2007 - 05:31 | Güncelleme:

Soru Detayı
İslamiyet'in bazi emirlerini anlamakta zorlanıyorum. Örnegin kadını dövme emri, mürtedin öldürülmesi, bir kadın öldürüldüğünde bedelin erkeğinkinin yarısı olması ve islam fetihleri adıyla yapılan savaşların barış, sevgi şefkat dini olan islam ile bağdaşması gibi ve başka meseleleri aklım tam tartamıyor, almıyor. Şeriatın bir kısmının hikmetlerini bilememek, anlayamamak kendi beşeri akıl ve değer yargıları ile keşfedememek bağdaştıramamak bir münafıklık alameti mi? Yoksa beşeriyet ve acz ifadesi mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslamî konuların hikmetlerini anlamak için aklımıza takılan soruları sormamızın ve araştırmamızın bir mahzuru yoktur. Bu durum inkar ettiğiniz anlamına gelmez. Nitekim Kur'an'dan öğrendiğimize göre, Hz. İbrahim aleyhisselam ölülerin nasıl diriltileceğini sormuş, sonra da "Allah'ım; inanmadığımdan değil, kalbim tatmin olsun diye soruyorum." demiştir. Bu nedenle bizler de aklımıza takılan sorularımızı sorabiliriz.

Can bakımından kadınla erkek arasında fark yoktur. Yani bir kadına karşı bir erkek kısas edilir. Fakat mal hususunda böyle değildir. Çünkü erkek hem kendisini hem de âilesinin geçimini sağlamak zorunda olduğundan, kadının diyeti erkeğin diyetinin yarısı kadardır.

İlave bilgi ler için tıklayınız:

- İslâm dini kadınları dövülmesine izin veriyor mu?..

- Mürted olan öldürülür mü?.. 

- Yurt dışında en çok anlatmakta zorlandığımız konu cihad. Bir yabancıya veya bir Hristiyan topluluğa, İslam'da cihad nasıl ve ne şekilde anlatılabilir?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun