Allah, "Beni kalpleri kırık olanların sohbetinde… arayın." buyurmuş mudur?

Tarih: 22.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Rivayet edildiğine göre, Allah Teala: "Beni kalpleri kırık olanların sohbetinde ve sabreden fakirlerin sevgisinde arayın." buyurmuşlardır.
- Bu konuda bir açıklama yapar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Böyle bir rivayete rastlayamadık. Benzeri bir ifade tarzı şöyledir:

“Ben, benim için kırılmış kalplerin yanındayım, bir de benim için yıkılmış kabirlerin yanındayım.”

Ancak bunun da sahih bir kaynağının olmadığı bildirilmiştir. (bk. Keşfu’l-Hafa, 1/230)

Sahavi de zayıf veya mevzu rivayetleri derlediği kitabında, bunun ilk cümlesine yer vermiştir. (bk. Sahavi, el-Mekasıdu’l-Hasene, 1/169)

Sorudaki anlamda sahih bir hadis varsa manası şöyle olabilir:

Kalplerin kırık olmasının fazileti, bu kırıklığın Allah ile olan münasebetinden ötürüdür. Buna göre, Allah’a karşı görevini hakkıyla yerine getirmemenin ızdırabını çekenlerle oturmak, büyük feyizlere vesile olur. Çünkü, Allah, kendisini zikredenleri zikreder, sevenleri sever, günahlarını düşünerek tövbe edenlerin tövbesini kabul eder, ona karşı hakkıyla görevini yapmamaktan ötürü kalpleri kırık olanların meclisine rahmet ve inayetini gönderir; orada bulunalar da bundan istifade eder.

Ayrıca, fakir olmasına rağmen, Allah’ın kaderine teslim olup, sabreden kimselerin sevgi dolu meclisleri de ilahî rahmetin esintileriyle kuşatılacağından, orada bulunalar da bundan istifade eder.

Bu konuyu detaylandırmak mümkündür. Ancak, bu serlevha ile kalbî yol güzergâhında fikrî yolculuğa devam edilebileceğini düşünüyoruz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun