Oruç fidyesi vermeye gücü yetmeyen dedenin veya nenenin, bu borcundan dolayı çocukları ve diğer yakınları sorumlu olur mu?

Tarih: 04.11.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Oruç tutma gücünde olmayan kimse, fidye verebilecek kadar zengin de değilse, yapacağı iş, Allah'tan af ve mağfiret dilemektir. Fidye vermek mecburiyeti, onun üzerinden kalkmıştır.

Oruç fidyesi vermesi gereken kişinin imkanı yoksa, oğlunun, torunlarının veya diğer yakınlarının onun fidyesini verme mecburiyetleri yoktur. Ancak onların imkanı var ise ve gönüllü olarak bu fidyeyi verirlerse, fazileti büyük bir iş yapmış olurlar.

İslam’da teklif-i malayutak / insan gücünün üstünde bir yükümlülük yoktur. Şayet bir kimse oruç tutamıyorsa ve fidye verecek durumu da yoksa onun -dinî açıdan- yapacak bir şeyi de yok demektir. Bu iş onun elinde olmayan bir durum olduğundan, sorumluluğu da yoktur.

Ancak, başta da ifade ettiğimiz gibi, eğer yakınlarının durumu müsaitse, onların bu konuda yardımcı olmaları önem arz etmektedir. Kullara bir borcu olması durumunda onu ödeyebilecek gücü olan yakınlarının, Allah’a olan borcunu da ödemeye gayret etmeleri bir vefakarlığın örneği olacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun