Mazlumun hakkı, ahirette Allah tarafından eksiksiz ödenecek mi?

Mazlumun hakkı, ahirette Allah tarafından eksiksiz ödenecek mi?
Tarih: 09.04.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu dünyada zulüm görenlerin hakkı, kabir ve ahirette Allah tarafından rahmetle eksiksiz mi ödenecektir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadislerde de "zulmün büyük günah olduğu, Allah'ın, zulmü kendisine haram kıldığı gibi, insanlar arasında da haram kıldığı" bildirilmiştir.

Allah, zalime bu dünyada belli bir süre tanıdığı hâlde, mazlumu himayesinde bulundurur, onun duasını kabul eder, kıyamet günü hakkını zalimden alır.

"Allah zalime (bir zaman) mühlet verir. Onu bir defa yakaladığı vakit de felâh vermez..." (Buhari ve Müslim, Hud , 11/102)

"...Mazlumun duasın(ı almak)tan sakın. Zira onun duası ile Allah arasında (hiçbir) perde yoktur." (Buhari, Zekat 41, Müslim, İman 29)

"Haklar kıyamet günü elbette sahiplerine verilecektir. Hatta boynuzsuz koyun için boynuzlu koyuna kısas yapılacaktır. " (Müslim, Birr 60)

"Kimin yanında kardeşinin vakarın(ı sarsan husus)dan veya (değeri bulunan) bir şeyden zulüm (ile elde edilmiş bir hak) varsa, altın ve gümüşün bulunmayacağı gün (gelme)den önce bugün (dünyada iken) onunla helâlleşsin. (Yoksa) eğer iyi işi varsa on(un sevabın)dan (yaptığı haksızlık kadar alına)cak hak sahibine verilecek; şayet onun için (yapılmış) iyilikler yoksa (hak) sahibinin günahlarından alınıp onun üzerine yüklenecek." (Buhari, Mezalim 10; Riyâzüs-Sâlihîn, s. 186 vd).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun