İnternet kafede chat yapılması, iş yeri sahibini mesul eder mi?

Tarih: 05.05.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Her hangi bir aletin kendisi haram değildir. Örneğin televizyon gibi. Bu alet iyiye kullanılırsa helal, kötüya kullanılırsa haram olur. Bunun gibi internetin kullanılmasına göre hüküm değişir.

2. İmamı Azam'a göre, bir iş yerini içki satıcısına kiraya vermek caizdir. Kiraya veren değil onu kötüye kullanan sorumludur. Buna göre internet cafenin açılması niyeti önemlidir. Eğer "bu insanları yoldan çıkaracak şeyler yapayım" düşüncesi varsa, elbette haramdır. Ancak, "bu bir ticarettir; bu vesile ile internetin güzelliklerinden insanları faydalandırayım ve ben de ticaret yapayım" fikriyle olursa buna haram diyemeyiz.

3. İnterneti kötüde ve haramda kullananlara da engel olunmalıdır. Çünkü iş yerimizde bilerek harama göz yummak bizi de sorumlu kılar. Ancak uyardığımız halde ve irademiz dışında kötüye kullanan olursa o kişiler mesul olur.

4. İnternet yoluyla İslam'a hizmet eden bir çok site vardır. Bizlerin bunlara vesile olması da bir hayırdır.

5. Özetle, bir şeyin ismi veya kendisi değil nerede ve nasıl kullanıldığı önemlidir. Bununla beraber sizin izniniz olmadığı halde gizlice kötüya kullananlar olursa sorumluluk ona aittir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun