Tüp bebek tedavisinde (mikroenjeksiyon yolu ile yapılan tedavide) çoğul gebelik sonunda yumurtalardan birinin alınması caiz mi? Alınmadığı takdirde, erken doğum ile hepsini de kaybetme ihtimali yüksek oluyor.

Tarih: 10.09.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Anne hayatını tehdit edecek bir durum söz konusu ise alınabilir.

Hamile kalan bir kadın doğum yaptığında, anne hayatını riske atacak bir durumda, dindar ve uzman hekimin tavsiyesine göre hareket ederek kürtaj yaptırabilir. Böyle zaruri durumlarda kürtaj caiz olur.

Ciddi olarak ana hayatını tehdit eden bir hastalık varsa, ceninin oluşmaması için bir tedbir alınabilir. Ama tedbir alındığı halde cenin oluşmuş ise; ciddi bir hastalık olduğu takdirde 42 (kırk iki) gün geçmeden evvel kürtaj etmeye gayret edilmelidir. Bu süre geçmiş olsa da hayat tehlikesi söz konusu olduğu için kürtaj yapılabilir.

Tüp bebek yönteminde birden fazla blastocist üretilmesi ve bunlardan bir kısmının ana rahmine konması ve diğer blastocistlerin yok edilmesi ya da araştırmalarda ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılması, tüp bebek konusunu dini açıdan yeniden tartışılır hale getirmektedir. Çünkü, sperm ve yumurtanın döllenmesinden itibaren, oluşan zigotu insan olarak kabul eden bilim adamları bulunmaktadır. Buna göre insana ilk anından itibaren bir birey olarak saygı duyulmalı, hukuki hakları tanınmalı ve ihlal edilmemelidir.

Bu sakıncayı giderebilmek için, tüp bebek uygulamasında eğer mümkünse ihtiyaçtan fazla yumurta döllenmemeli ve bunlar ilmî-teknolojik imkânlarla korunmalı, sadece ihtiyaç duyulan yumurtaların döllenmesiyle yetinmelidir. Aksi takdirde fazla aşılanmış yumurtaların imha edilmesi dini yönden sakıncalı olacaktır.

(Diyanet İşleri Başkanlığı; Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II. 326.)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun