Hesap gününde günahı sevabından zerre kadar ağır gelen kimse, cehennemde o günahı kadar mı azap görür, yoksa günahlardan tamamen temizleninceye kadar mı?

Tarih: 12.10.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cennete girmenin ilk şartı iman etmektir. İmanlı bir insan günahkar olursa cezasını çektikten sonra cennete gidecektir. İnsanın başına gelen her türlü sıkıntı, hastalık ve musibetler günahının azalmasına bir sebeptir.

Bunun gibi kabirdeki çektiği azaplar da günahını azaltır. Günahın dereceleri, azlığı ve çokluğu kişiye göre değişir. Bu nedenle bazı insanlar kabirdeyken cezalarını çeker biter ve doğrudan cennete giderler.

Cezası ve günahı çok olanlar ise bir kısmı haşir meydanındayken, bir kısmı cehennem kapısındayken, bazıları da cehennemde suçunun ve günahının derecelerine göre kaldıktan sonra cennete girecektir.

Demek ki herkese ve durumlarına göre değişiyor. Şunu bilelim ki Allah adildir; kimseye zulmetmez. Herkes derecesine göre cezasını çekecektir.

Amelleri eşit olan birisinin o dehşetli haşir meydanında biraz kalması bile günahlarını azaltacağı için sevabı ağır gelecek ve inşallah cennete girecektir.

Ayrıca Allah'ımız bi hads-i kudsi de "Rahmetim gazabımı geçmiştir." diye buyurmuştur. Bu nedenle rahmetiyle muamele edeceğini ümit ettiğimizden günahı sevabından çok olan kişinin günahı sevabına eşit olduğunda cehennemden kurtulacağını ümit ederiz ve Onun affını ve merhametini bekleriz.

Cehennemdeki azabın uzun tasvirlerine girmeden kısaca şunu diyebiliriz:

Cennetin insan sayısınca dereceleri olduğu gibi, cehennemin de malzemesi kadar derekeleri ve azapları vardır. Bu nedenle bir müminle bir kafirin azabı bir olmayacağı gibi, müminlerin de azabı aynı olmayacaktır.

Ancak şu kesindir ki, müminin azabı kafirinkine nisbeten cennet gibi kalacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun