Peygamberimizin eşleri kendisinden sonra başkası ile evlenmiş midir?

Tarih: 17.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

-  Peygamberimizin boşandığı eşi var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bildiğiniz gibi, Efendimizin (asm) hanımlarının kendi vefatından sonra evlenmesi ilahi bir hükümle yasaklanmıştır.

"Peygamber müminlere kendilerinden daha yakındır, eşleri de onların anneleridir. Aralarında kan bağı bulunanlar Allah'ın kitabında (mirasçılık bakımından), birbirlerine diğer müminlerden ve muhacirlerden daha yakındırlar; dostlarınıza lütufta bulunmanız başkadır. Bu hüküm kitapta kayıt altına alınmıştır." (Ahzab, 33/6)

Hz. Peygamber (asm)'den sonra da onun eşleri ile evlenmek müminlere haram kılınmıştır. Peygamberimizin (asm) hiç bir hanımı vefatından sonra başkası ile evlenmemiştir.

Peygamber (asm), müminler için canlarından ileridir. Bütün işlerinde kendilerinden daha elverişlidir. Çünkü o, onlar için ancak iyilikleri, yararları, kurtuluşları ne ise, onu gözetir, onu emreder, kötülüklerine ve zararlarına razı olmaz. Halbuki insan nefsi öyle değildir. O halde Peygamber onlara kendilerinden daha sevgili ve onun emri kendilerinin emrinden daha geçerli ve ona karşı şefkatleri nefislerine şefkatlerinden daha mükemmel olmalıdır.

Peygamberin eşleri de onların analarıdır. Yani hürmet ve saygıda müminlerin anaları mesabesindedirler. Onları nikâh etmek haram, kendilerine hürmet etmek farzdır. Bunun dışındaki hususlarda ise, öteki yabancı kadınlar gibidirler.

Peygamberimizin eşlerinden nikahlayıp da daha sonra boşadığına dair bir bilgi yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun