Bir savaşta ya da bir müsabakada dövüşerek ele geçirilen ganimet helal mıdır?

Tarih: 17.11.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Savaşta elde edilen ganimetler helaldir. Fakat bunların taksimat şekli vardır. İslam'ın öngördüğü tarzda taksimatı yapılır. Aşağıdaki ayette bu konu özet halde işlenmiştir:

"Bilin ki ganimet olarak aldığınız herhangi bir şeyin beşte biri Allah içindir. O da peygambere yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalanlara aittir. Eğer Allah'a ve hakla bâtılın ayrıldığı, iki topluluğun karşılaştığı o gün (Bedir günü) kulumuza indirdiğimize iman etmişseniz (hüküm budur). Allah'ın her şeye gücü yeter." (Enfal, 8/41).

"Müsabakada dövüşerek ganimet elde etme" ifadesi çok ilginç geldi. Sanki yeni bir terminoloji gibi. Eğer, dövüşme müsabakasından maksadımız boks ise, -daha önce de sitemizde yer verildiği üzere- insanlara eziyet verdiği için alimler tarafından caiz görülmemiştir.

Eğer bu müsabakadan maksadımız, güreş ise, müsabakası caizdir. Ancak İslam'da kabul edilen paralı müsabakalarda yarışanların her iki tarafı para koyamayacaktır. Sadece bir taraf veya dışarıdan üçüncü bir şahıs veya kurum koyacaktır. Buna göre, söz gelimi; güreşenlerden biri ötekine "Eğer beni yenersen, sana şu kadar para vereceğim, fakat ben seni yenersem bir şey istemem." derse, bu yarışma caizdir. Veya bir kurum "Hanginiz kazanırsanız, ona şu kadar para vereceğim." derse yine caizdir. Bunun da ganimetle bir ilgisi yoktur. (bk. H. Günenç, Fetvalar, II/198).

İlave bilgi için tıklayınız:

GANİMET

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun