Cariyelerin ve kölelerin, namazda ve diğer durumlarda avret yerleri neresidir?

Tarih: 10.04.2012 - 14:03 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle, cariye veya köle esir demektir. Bir esirin köle veya cariye olarak kullanılması ise, Devlet Başkanının iznine bağlıdır. Bu açıdan günümüzde cariye sisteminin olması söz konusu olamaz.

İslam, insanlığın gereği olarak var olan bazı uygulamaları düzenler ve ortadan kalkması için uygulamalar koyar. Köle ve cariye olayı da bunlardan biridir. Savaşlar esirlerin varlığını ortaya koymuştur. Bu esirler değişik zamanlarda köle ve cariye olarak kullanılmıştır. Böyle bir uygulamayı insanileştirmek ve zamanla ortadan kalkmasını sağlamak için gerekli yöntemler konulmuştur. Nitekim azad etme, kefaret ödeme gibi yöntemlerle cariye ve kölelerin hürriyetine kavuşturulması sağlanmıştır.

Bir esir kadın cariye olarak belli bir şahsın hizmetine verilince, ona hayat hakkı tanınıyor ve orta malı olmaktan da çıkarılmış oluyor. Yoksa ya öldürülecek ya ömür boyu hapis yatacak ya da sahipsiz olarak topluma bırakılacaktır. Böyle bir kadını belli bir şahsın kontrolüne vermek ve o şahsa cariyenin lehine sorumluluklar yüklemek kadın için de en hayılısıdır. Ücretsiz hizmet etmesi ise, onun adına haksızlık değil bir hak tanımaktır. Bu gün hapishanede bulunanlara böyle bir hak tanınsa nasıl memnun olacakları bellidir. Esir bir kadının da hapiste olması yerine böyle bir hizmete verilmesi elbette daha iyidir. Zaten kadın veya erkek her köleye kendi yediğinden yedirmek, giydiğinden giydirmek ve yapabileceği işi vermek de efendisinin görevleir arasındadır. Olayı bu yönden dğerlendirince ne kadar insani ve ahlaki olduğu kendiliğnden anlaşılacaktır.

Cariyeler (köle olan kadınlar) için avret yeri, erkekler gibi, göbekleri altından dizleri altına kadar olan kısımla karın ve sırtlarıdır. Hür kadınların şeref ve durumları bakımından örtmek zorunda bulundukları organları daha çoktur. Köleler ise, hürriyet şerefinden yoksun ve efendilerinin hizmeti ile meşgul oldukları için, bunlara daha fazla genişlik gösterilmiştir.

Ayrıca, cariyelerin başları dışındaki bütün yerlerini örtmeleri (İbnü Kesir, 6/471) gerektiğini söyleyen alimler olduğu gibi, hür kadınlar gibi bütün bedenlerini örtmeleri gerektiğini söyleyen alimler de vardır. (bk. Neylü'l-Evtar, 2/75; el-Bahru'I-Muhît, 7/250; Sâbûnî, 2/380)

Not: Cariyeler de aynen hür kadınlar gibi namazlarını kılarlardı. Yukarıda da ifade edildiği gibi bazı alimlere göre sadece örtü konusunda bir farklılık vardı. Bazı alimlere göre ise örtü konusunda da hür kadınlar gibiydiler ve onlar gibi örtünerek namazlarını kılarlardı...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun