Hz. Âdem ile ilgili Bakara suresi 36-38. ayetler arasında kopukluk yok mudur?

Tarih: 03.10.2011 - 00:58 | Güncelleme:

Soru Detayı
- Bakara suresi 36. ayette Hz. Âdem (as)'in cennetten çıkarılması anlatılıyor; 37. ayette tövbe edişi ve tövbesinin kabul olduğu söyleniyor. Ancak 38. ayette tekrar Hz. Âdem (as)'in cennetten kovulduğundan bahsediliyor. - Bu ayetler arasında bir kopukluk yok mudur?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetlerde konu aynı da olsa, farklı noktalara dikkat çekilmiştir.

Mesela,

“Derken şeytan onların ayaklarını kaydırarak, içinde bulundukları nimet yurdundan çıkardı. Biz de: 'Haydi, dedik, birbirinize düşman olarak yeryüzüne inin! Siz orada belirli bir süre ikamet edip yararlanacaksız.'

mealindeki 36. ayette şeytanın kandırmacası ve bunun neticesi olarak da şeytana aldanan Âdem ve Havva’nın cennetten kovulmaları ve şeytan ile insanlar arasında artık sürekli bir düşmanlığını söz konusu olduğuna dikkat çekilmiştir.

Hz. Âdem’in bir defa şeytana aldandığı için cennetten kovulduğunu duyanlar, her gün işlediklerini düşünerek ümitsizliğe kapılmaları kaçınılmazdır.

“Büyük pişmanlık duyan Âdem, Rabbinden birtakım kelimeler öğrenip onlara göre hareket etti. Rabbine yalvardı. Allah da tövbesini kabul etti. Zaten O tövbeyi kabul eder, merhameti boldur.”

ealindeki 37. ayette tövbe kapısının ardına kadar açık olduğunu ders vererek, günahkâr insanlara ümit kapısı gösterilmiştir.

“Dedik ki: İnin oradan hepiniz! Artık ne zaman benden size doğru yolu gösteren rehber gelir de kim ona uyarsa, onlara hiçbir korku olmayacak, hiç üzülmeyecekler de.”

mealindeki 38. ayette ise, kovulma noktasına yeniden dikkat çekilmiştir: Bunun yeniden zikredilmesinin hikmeti, ardından gelen ifadelere bir ön mukaddime yapmaktır. Yani  bu ayette Allah âdeta şöyle diyor:

"Ey insanlar! Siz yeryüzünde ikamet etmekten dolayı fazla üzülmeyin, çünkü ben her zaman size hidayet yolunu gösteren peygamberler göndereceğim. Bundan sonra size düşen, benden size doğru yolu gösteren bu peygamberlere uymaktır. Çünkü, bu rehbere kim uyarsa, onlara hiçbir korku olmayacak, hiç üzülmeyecekler de. Çünkü onlar babaları Âdem’in asıl vatanı olan cennete girecekler ve ebedi olarak orada kalacaklar."

Özetlersek; 36. ayette, şeytana aldanarak isyan eden Hz. Âdem’in cennetten kovulma cezasına çarptırıldığına işaret edilmiş, onun neslinden gelenlerin Allah’a isyan etmemeleri için, bir uyarı yapılmıştır.

Ardından gelen 37. ayette ise, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul olduğuna işaret edilerek, günahkâr olanların ümitisiz olmamaları için, bu kapının her zaman açık olduğuna dikkat çekilmiştir.

Bundan sonra gelen 38. ayette ise, cennet kapısının insanlar için her zaman açık olduğunu, dünyaya gelmekle o kapının kapanmadığını, itaat eden, günah işledikleri zaman tövbe eden kullarının ebedi kalmak üzere cennete yerleştirileceklerine dair ilahî garanti verilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun