Hz. İsa hayatta mı ve hiç evlendi mi?

Tarih: 16.12.2007 - 00:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hz. İsa (as) göklere çekilmeden önce evlendiği iddia ediliyor. Ayrıca buna şu ayeti de delil getiriyorlar:
- Yemin olsun, biz senden önce de resuller gönderdik, onlara da eşler ve evlatlar verdik. Hiçbir resul, Allah'ın izni olmadıkça herhangi bir mucize getiremez. Her süre için bir yazı vardır. (Rad, 13/38)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. İsa (as) hayattadır ve hiç evlenmemiştir.

Hz. İsa (a.s.) ile Hz. Yahya (a.s.) ve bir rivayete göre, Hz. Üzeyr (a.s.) evlenmemişlerdir. Diğer peygamberler ise evlenmişlerdir. Bu iki peygamberin evlenmemesinde bazı sebepler söz konusudur. Onlardan biri ve belki başta geleni, Yahudilerle olan çetin mücadeleden fırsat bulup evlenme imkânı bulamamalarıdır. Aynı zamanda, her ikisi de genç yaşta dünyadan ayrılmışlardır.

Ra’d suresindeki ifadeler, onun evli olduğunu göstermez. Çünkü bu ayette Hz. Peygamber (asm)'den önce gelen bütün peygamberlerin evli olduğunu değil, evli olanların da olduğuna işaret etmektedir. Zira, asıl maksat, inkârcıların Hz. Peygamber'in diğer insanlar gibi çoluk çocuğa karıştığı, sokaklarda dolaştığı, yiyip içtiğinden dolayı peygamber olamayacağına dair yaptıkları itirazlarına cevap vermektir. (bk. Taberi, Razi,İbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri)

Dolayısıyla burada, daha önceki bütün peygamberlerin evli oldukları değil, peygamber olarak evli olanların da bulunduğuna vurgu yapılmıştır. Nitekim, Hz. Yahya’nın da evlenmediği bilinmektedir. Eğer burada bütün peygamberlerin evliliğinden söz edilseydi, bizzat ehl-i kitap olanlar bunun doğru olmadığını söyler ve yaygara koparırlardı. Peygamberlerin tamamına yakın kısmının evli olması Rad suresindeki ifadenin doğruluğuna yeterli bir delildir.

Bununla beraber, ayette daha önceki peygamberlerden “Rusulen” kelimesiyle söz edilmiştir. Bu kelime nekre olduğu için Türkçe’de “bazı / birtakım / bir kısım peygamberler” olarak da ifade edilebilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hz. İsa öldü mü, çarmıha mı gerildi, yoksa hayatta mıdır?

 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun