Sürekli miktarı azalan artan paranın ve hisse senetlerimin zekatını nasıl hesaplarım?

Tarih: 09.09.2006 - 20:56 | Güncelleme:

Soru Detayı
Benim kullandığım bir arabam var ve para olarak da bankada ay başında artıp ay sonunda azalan 1500-2000 euro civarinda param var. Bir de hisse senetlerim var, şu anda almam mümkün değil ve alabileceğim zamanda ne kadar alacağım şimdiden belli değil. Diğerleri ise elbise, eşya türü günlük hayatta kullandığım şeyler. Bankadaki paramın zekâtını nasıl hesaplıyacağım, çünkü sürekli miktar değişiyor. Bunun dışında günümüzün şartlarında zekât hesaplamayla ilgili bilgi verir misiniz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ev, araba ve günlük hayatta kullandığınız giyim eşyaları gibi mallara zekât düşmez. Para, hisse senedi, döviz, çek, senet gibi değerlerinizi hesaplar ve varsa bundan borçlarınızı düşer, kalan paranın kırkta birini zekât olarak verirsiniz.

Sürekli artan-azalan paranın zekâtı, ödeyeceğiniz günkü miktar ne ise o miktar üzerinden hesaplanır. Alacakların zekâtını aldığınız zaman da ödeyebilirsiniz.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Hisse senetlerinin zekatı verilmeli midir?..

- Her ay ele geçen maaş, ücret ve serbest meslek kazançlarının üzerinden hemen zekat vermek gerekiyor mu yoksa üzerinden bir yıl geçmeli mi?..

- Zekat kimlere farzdır? Zekatın verme şekli, mükellefiyet şartları, verilme zamanı ve verileceği yerler hakkında bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun