Abdest alırken, saçın alına sarkan kısımlarını yıkamak gerekir mi?

Tarih: 26.02.2009 - 10:03 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konuda Celal Yıldırım hoca şu bilgilere yer vermiştir:

“Saçını alnına doğru tarayıp uzatan kimse abdestte yüzünü yıkarken yüz sınırına sarkan saçlarını da yıkaması vâcip olur. Hidâye şerhi ve benzeri muteber kitaplarda da aynı husus belirtilmiştir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/10-12.).

Hanefî mezhebine ait -konuyla ilgili- değişik kaynakları araştırmamıza rağmen, Celal Yıldırım hocanın belirttiği tarzdaki bir hükme rastlayamadık.

Ayette “yüzünüzü yıkayın” buyurulmuştur. Kaynaklarda “Yüz”ün boy ölçüsü, alnın üstündeki saçın bittiği yerden alt çene kemiğine kadar olduğu belirtilmiştir.(bk. el-Mebsut, elİnaye şerhu’l-Hidaye, ed-Durru’l-muhtar / Reddu’l-muhtar, Vudu / abdest bahsi).

Hidaye şerhi el-İnaye’de de böyle bir hükmü göremedik.

Şayet böyle bir bilgi bazı kaynaklarda olsa bile, alimlerin cumhurunun görüşünü yansıtmamaktadır ve dolayısıyla bunun vacip olduğuna dair hükmün, mezhebin genel görüşü olduğunu söyleyemeyiz.

Bununla beraber, yüz alanında bulunan kılların yıkanması gerektiği, bu alanın dışından yüze veya alna sarkan saçın yıkanmasının gerekmediği hususu kaynaklarda yer almaktadır. (bk. Reddu’l-Muhtar, 1/103-105).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun