Duha suresi 5. ayetin meali ve nuzül sebebini açıklar mısınız?

Tarih: 18.02.2013 - 09:25 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ayet'in meali şöyledir:

"Rabbin şüphesiz sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın."(Duha, 93/5)

Rabbin, ilerde sana öyle lütuflarda bulunacak, ihsan ve ikramından sana öyle verecek, öyle verecek ki sen tamamen razı olacak, rızaya ereceksin, bütün dileklerin gerçekleşecek, hiçbir üzüntü ve keder, hiçbir sıkıntı ve "Acaba ne olacak?" diye meraklı bekleyiş durumu kalmayacak derecede huzur ve sonsuzluk âleminde hoşnut olacaksın. 

Bu lütuf ve ihsanın muzari (gelecek zaman) kipiyle ifade edilmesine göre, kemal ve ahiretle ilgili değerli bir vaad olduğunda şüphe yoksa da başlangıcı itibariyle dünyadaki nefsi feyizler, öncekilerin ve sonrakilerin ilimlerini bilme, emrin zuhuru, fetihler ile dini yüceltmek ve hak ve hayrı yaymak için yapılan mücadelelerde başarılı olma gibi, gerek Peygamber (s.a.v) devrinde (Asr-ı saadette) ve gerek daha sonraları meydana gelen ve gelecek olan lütufları dahi kapsar.

Nitekim hicretle başlayan ilâhî yardım ve zaferler, Mekke'nin fethi ve diğer başarılar ile İslâm'ın yayılması, bundan sonra olmuştur. Verilecek lütuflar hakkında şu yorumlar yapılmıştır:

- İbnü Ebu Hatim Hasen "O şefaattir." demiştir.

- İbnü Abbas'tan gelen diğer bir rivayette, "Onun rızası, ümmetinin hepsinin cennete girmesidir." denilmektedir.(Elmalılı, İlgili ayetin Tefsiri)

Duha Suresinin nuzül sebebi, rivayete göre Fecr sûresinin inişinden sonra bir süre vahiy kesilmiş, müşrikler bu olayı kullana­rak Hz. Peygamber (s.a.v)'e "Herhalde Rabbin sana darıldı ve seni terk etti." demişlerdi. Bu sözlerden dolayı Hz. Peygamber (s.a.v)'in duyduğu üzüntü üzerine bu sûre inmiştir.(bk. Taberi tefsiri, XXX, 148)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun