Peygamerimizin, ümmetimin en kötüleri diye açıkladığı hadis rivayeti sahih midir?

Tarih: 25.09.2013 - 01:57 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Ümmetimin en kötüleri; pahalı gıdalarla beslenen, çeşit çeşit yemekler yiyen, rengârenk elbiseler giyen ve süslü konuşmalar yapanlardır..." (Beyhaki)

- Bu hadis sahih midir, anlamı nasıldır?
- Tam olarak pahalı gıdalarla beslenen ve çeşit çeşit yemekler yiyen ne anlama geliyor?
- Yani örnek verebilir misiniz?
- Ve süslü konuşmalar ne anlama geliyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

 “Ümmetimin en kötüleri; pahalı gıdalarla beslenen, çeşit çeşit yemekler yiyen, rengârenk elbiseler giyen ve süslü konuşmalar yapanlardır...” şeklinde soruda yer alan hadis rivayetinin tam tercümesi şöyledir:

“Ümmetimden öyle bazı kimseler olacak ki, türlü türlü yemekler yer, çeşit çeşit meşrubat içerler, çeşit çeşit elbise giyerler ve süslü konuşurlar (edebiyat yapmak için dudaklarını eğip bükerler), işte bunlar ümmetimin en kötüleridir.” (bk. Taberanî, el-Kebir, h.no: 7512,7513)

Taberani’nin Ebu Ümame’den naklen rivayet ettiği bu her iki rivayeti de zayıftır. (bk. Heysemi, Mecmau’z-Zevaid,17836)

- Zayıf olmakla beraber, bu hadisin manasını,  

“Ey Âdem’in evlatları! Her namaz vaktinde mescide giderken, süsünüz olan elbisenizi giyinin. Yiyin, için fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri asla sevmez.” (A'raf, 7/31)

mealindeki ayetin ifadesi çerçevesinde değerlendirmek mümkündür. Yani burada nefsinin bütün isteklerine uyan, bu konularda hiç bir frene basmayan; yerken, içerken, giyinirken, konuşurken hep aşırılığa kaçan kimselerin durumuna dikkat çekilmiştir. Yoksa normal dairede hiç bir güzelliğe meyletmemek gibi bir yasak olamaz.  

“De ki: 'Allah’ın, kulları için yaratıp ortaya çıkardığı zineti, temiz ve hoş rızıkları haram kılmak kimin haddine?' De ki: 'Onlar, dünya hayatında (iman etmeyenlerle birlikte,) iman edenlerindir. Kıyamet günü ise yalnız müminlere mahsustur.' İşte biz, bilip anlayan kimseler için, âyetleri bu şekilde açıklıyoruz.” (A'raf, 7/32)

mealindeki ayette, insanlara meşru dairede, israfa kaçmadan keyifle tasarrufta bulunabileceklerine işaret edilmiştir.

Demek ki, “Şeriat dairesi keyfe kâfidir, harice çıkmaya lüzum yoktur.”

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun