Abbas oğullarının içinden doğudan sancaklı kişiler çıkacak... anlamındaki hadis, IŞİD / DEAŞ adlı terör örgütüne mi işaret ediyor?

Abbas oğullarının içinden doğudan sancaklı kişiler çıkacak... anlamındaki hadis, IŞİD / DEAŞ adlı terör örgütüne mi işaret ediyor?
Tarih: 28.08.2016 - 00:39 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu şekilde hadis var mı?
- Nette bır arkadaşım paylaşmış ve ben de merak ettim doğrusu, IŞİD'i Anlatan Hadis-i Şerif Peygamberimiz Ahir zamanda Din için çıkacak olan uzun saçlı ve siyah elbise giyen kimselerden ümmetinin şiddetle sakınmasının gerektiği Hakkında .....
- Resuli Ekrem (s.a.v.) Buyurdu ki; Abbas oğullarının içinden doğudan sancaklı kişiler çıkacak. Onların önce gelenlerinin ve sonra gelenlerinin işi adam öldürmek olacak, onlara yardım etmeyin. Allah cc onlara yardım etmez. Kim onların sancağı altında yürürse yahut bayrağını taşırsa, Allah'u Teala kıyamet günü onu cehennemine koyar. Gerçekten onlar Allahın en şerli yaratıklarıdır. Onlar benden olduklarını iddia edecekler. Dikkat edin ben onlardan beriyim ve onlarda benden beridir. Onların alametleri şudur; Saçlarını uzatırlar ve siyah giyerler. Onları desteklemek için oturmayın, çarşılarda onlarla alışveriş yapmayın, onlara yol göstermeyin ve onlara su vermeyin, çünkü onların ''Haykırdıkları Tekbir'' ile sema ehli rahatsız olur. Raviler; Tebarani'nin sağir'inde, Ebu Umame (ra) den ravayet etti. Hadis-i Şerif : 92 c.Ehadis 3. cilt-no: 8302 R.Ehadis 1.cilt No-1832.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- İlgili hadisi Taberani rivayet etmiştir. (bk. el-Mucemu’s-Sağir, 8/101)

- Bu tür hadis rivayetlerini Abbasi döneminde meydana gelen olaylara yorumlayanlar da vardır. Bu gibi rivayetlerin her asırda muhatapları olabilir ve olmuştur. Bu asra bakan yönü de vardır. Bu asırda da kimler hadisin belirttiği gibi davranıyorlarsa, bu kimseler hadisin tehdidi altına girerler.

- İlla da İŞİD / DEAŞ’i gösteren bir hadis olması şart değildir. Yaptıklarının İslam dışı olduğu zaten ayan beyan ortadadır. Kitap ve sünnete göre ve gerçek Ehl-i sünnet anlayışına göre; terör estiren, bazı konularda akidesi bozuk bir örgütün İslamiyet ile bağdaştırılması mümkün değildir. Yoksa bu herc-ü merci / zalimane insanların katlini, peygamberlerin, evliyaların türbelerini / mezarlarını yıkmalarını ne ile izah ederiz?

- Hadiste geçen “Onların önce gelenlerinin ve sonra gelenlerinin işi adam öldürmek olacak” tercümesi doğru değildir. Orada yer alan “mesbur” kelimesi öldüren değil (ismi meful olduğu için) "helak olan" demektir. Yani sonları helak ve hasarettir...

- Ayrıca, hafız Heysemi, Taberani’nin aktardığı bu rivayetin senedinde yer alan Anbese b. Ebi Sağire’nin “yalancılık”la itham edilen bir kimse olduğunu belirtmek suretiyle, rivayetin sağlam olmadığına, zayıf bir rivayet olduğuna dikkat çekmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, h. no: 9251)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun