Peygamberimiz, Ay'ın bir yıldız olduğunu mu söylemiştir?

Tarih: 25.08.2014 - 09:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir hadisi şerifte alimlerin üstünlüğünü belirtirken Ay’ın diğer yıldızlara üstünlüğü gibi bir ifade var?

- Buradan sanki ayın da bir yıldız olduğu gibi bir mana çıkıyor. (bize söylenen ayın bir yıldız olmadığı görüşüdür) Burada çeviriden kaynaklanan bir anlam kayması mı vardır yoksa bu Arapça’da bir dil bilgisi kuralı mıdır, ateistlere kalsa bunun yıldız olduğunu bile bilmiyorsa nasıl bir peygamber olabilir bu hadis bir çelişkidir, bu konuyu biraz anlatabilir misiniz?

- İfadede mi yanlışlık var, ifadede sorun yoksa böyle bir örneğin veya anlatımın farklı hikmetleri mi var?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadis-i şerifte yer alan ilgili ifadenin Türkçesi şöyledir:

“Alimin abide (ibadet ehline) olan üstünlüğü Bedir (ayın 14-15.) gecesindeki dolunayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir.” (bk. Ebu Davud,1; Tirmizi, İlim, 19; İbn Mace, Mukaddime, 17; İbn Hanbel, 5/196; Kenzu’l-Ummal, h. no:28746)

Bu hadiste Ay'ın yıldız olması belirtilmemektedir. Dolunayın olduğu bir gecede gökyüzüne bakıldığı zaman en parlak görülen cisim Ay'dır ve nasılki böyle bir gecede Ay diğer gök cisimlerinden daha parlak görünmektedir, ümmetimin alimleri de insanlar içerisinde böyle seçkin konumdadır. Yani dolunayın olduğu bir gecede parlaklığı ile göze çarpan bir gök cismi ile diğerleri arasında bir mukayese yapılarak, bu benzetme ile alimlerin üstünlüğü anlatılmıştır. 

Kur’an’daYusuf suresinin 4. ayetinde yer alan,

“Bir vakit Yusuf babasına şöyle demişti: 'Babacığım! Ben (rüyamda) on bir yıldız, güneş ve ayı gördüm; benim önümde saygıyla yere kapanmışlardı!'”

mealindeki ifadede, yıldızlardan ayrı olarak Güneş ve Ay’a yer verildiği ortadadır. Bu sebeple, Hz. Peygamber (asm)'in yıldız ile diğer gök cisimlerini /Ay’ı fark etmediğini söylemek büyük bir cehaletin ürünüdür.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun