Alkol içen kaynımı eve almalı mıyım? Kayınım alkoliktir, bu bağımlılık artık hastalık derecesindedir. Eşim de abisini eve almak istiyor. Bu durum aile ilişkilerime yansıdı, eşim de bana dargın. Sizce ne yapmalıyım?

Tarih: 21.12.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kayın namahremdir. Bir bayanın kayınıyla aynı evde yalnız kalması caiz değildir. Kadının kocası evde yokken evde çocuklar olsa dahi sarhoş bir kimseden sakınmak gerekir. Evde bulunan çocuklar küçük ise, yine kayının (hele de sarhoş olarak) evde kadınla birlikte kalması doğru değildir.

Peygamber Efendimizin (asm), kocanın erkek akrabalarının, kadın için "ölüm" olduğunu ifade ederek, sakınılmasını tavsiye etmişlerdir. Hadisi şerif şöyledir:

Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bir defasında, "Kadınların bulunduğu yere girmekten sakının." buyurdu. Ensardan bir zat, "Yâ Resulallah, kayınlar (erkeğin akrabaları) hakkında ne buyurursunuz?" şeklinde sorması üzerine, "Kayın ölümdür." buyurdular.

Bir hanım kayınına hizmet etmek ve sıkıntısını çekmek zorunda değildir. Şayet bir kimse evine erkek kardeşini almak istiyorsa, erkek kardeşinin hanımıyla evde yalnız kalmasına müsaade edemez.

İkinci olarak da hanımını bu misafirine hizmet etmesi konusunda zorlayamaz. Kadın istemiyorsa kayınına yemek yapmayabilir ve bulaşığını temizlemeyebilir. Erkek bunları kendisi yapmalıdır.

Her ne olursa olsun erkek kadın münasebetlerinde ihtiyat ve tedbir yolunu takip etmek gerekir. İslâm'ın ruhuna uygun haremlik selamlık gibi güzel geleneklerimiz varken, bir Müslümanın sırf Batı toplumunu taklid edeyim diye, Peygamberimizin (asm) yolunu ve bu gelenekleri terk etmesi büyük bir vebal ve sorumsuzluktur.

İlave bilgi için tıklayınız:

İHTİLÂT

Kadının kayın biradere karşı olan mahremiyeti ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verir misiniz?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun