Neden unutamıyorum?

Tarih: 29.04.2024 - 09:28 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben birini bir türlü unutamıyorum. Bu yüzden bu konu beni çok rahatsız ediyor. Bir türlü unutamıyorum hatta psikiyatriste bile gidiyorum ama olmuyor sizce bunun sebebi ne olabilir?
- Rabbim daha güzel bir şey hazırlıyor ondan mı bunları yaşıyorum?
- Eğer yardımcı olursanız çok sevinirim ne önerirsiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsanlar geçmişlerinde birçok önemli adım atarlar. Hayatlarını etkileyecek kararlar verirler; evlilik, boşanmak, yeni bir işe başlamak, işten ayrılmak, farklı bir yere taşınmak, biriyle arkadaş olmak, birini hayatından çıkartmak…

Her bir karar beraberinde bambaşka değişimleri, farklı farklı anıları, kişileri, dönüm noktalarını getirir. Verilen kararlar, yaşanılan değişimler herkesi farklı ölçülerde etkilemektedir. Yaşadıkları değişimden memnun olmamak, verdikleri kararlardan olumsuz etkilenmek, yeni yaşamlarından hoşnut olmamak, geçmişte yaşadıkları bir durumla baş edememek, geçmişte yanında olan birini özlemek, istemeden yaşamış oldukları anıları unutamamak, geçmişte yapılan hataları düşünmek gibi birçok durum insanların geçmişin bataklığında daha da içeri çekilmelerine neden olabilmektedir.

Bir evliliğe başlayan insanlar, bu evlilikte sürekli mutlu olacaklarını düşünebilir, hayaller ve umutlarla bu yolculuğa çıkabilirler ancak evlilik içerisinde olumsuz birçok problem ile karşılaşabilirler. Zaman içerisinde problemler aşılamamış ve geçmişte yaşanılan bu problemin etkileri sürüyor olabilir veya aşılan problem kişilerin psikolojisinde bir etki bırakarak kişinin evlilikte geçmişe takılmasına sebep olabilir.

Yeni bir iş yaşamı kuran kişi, bu iş yaşamında tökezlemiş olabilir ve bunun maddi ve manevi etkilerini şu anda yaşıyor ve sürekli geçmişinde verdiği bu kararı düşünüyor olabilir hatta geçmişindeki bu olumsuzluğun etkisiyle yeni bir adım atamıyor olabilir.

Yeni bir ilişkiye başlamış kişi, birçok sebeple ilişkisini sonlandırmak zorunda kalmış olabilir, şu an eski hayat arkadaşını özlüyor olabilir ve bu durum eski hayat arkadaşına takılıp kalmasına sebep olabilir.

Yaşadığınız bir ayrılık, bir travma, bir kayıp sizleri bir “yas süreci” yaşamaya yöneltir. O kişinin, işin, durumun artık olmadığını, o olmadan nasıl yaşayacağınızı belirlemeniz gerekir. Bunun üzerine düşünmek ve bunu yaşamak çok kolay olmadığından, bu yas süreci tamamlanmayıp sürekli o kişinin, durumun var olduğu zamanlar üzerine düşünülür, onsuz neler yapılacağı düşünülmez, yüzleşmekten kaçınılır ve bunu yapmak kişilere çok daha basit görünür, kişi geçmişinde yaşamaya devam eder.

İnsanlar çoğunlukla güzel günlerini, iyi olduğu anıları hatırlamak eğilimindedir ve bu nedenle çocukluklarını, ailesiyle birlikte yaşadığı güzel anıları, maddi ve manevi doyum içerisinde olduğu dönemleri düşünür.

Eğer günümüzde kişi mutlu olmadığı bir yaşam sürüyorsa, geçmiş günlerin içerisinde yaşamaya çalışır ve bu geçmişe takılıp kalmasına sebep olur. Olumsuz şartlara neden olan kararlar, yapılmış hatalar da kişinin zihnini meşgul etmekte, kişi bu hatayı yapmadan önceki anına dönmek istemekte, bu hatayı yapmasaydı veya bu kararı vermeseydi ne olurdu düşüncesiyle yaşamaya başlamakta, bu şekilde geçmişe takılıp kalmakta olabilir.

Geçmişle Çok Fazla Meşgul Olmanın Bir Takıntı Olduğunu Kabul Edin

Herkes geçmişini hatırlar ve zaman zaman da geçmişi üzerine düşünür. Bu normal ve insanı bir durumdur. Ama sürekli geçmişle meşgul olmak, saplanıp kalmak normal değildir, bu bir takıntıdır. Öncelikle bunun takıntı olduğunu kabul edin ki, değişime başlayabilesiniz. Çünkü bunun rahatsızlık olduğunu kabul ederseniz, çözüm için de o kadar çaba sarf edersiniz. Ayrıca rahatsızlığınızı kabul ettiğiniz an, değişim de başlayacaktır

Geçmişte Yaşananları Unutmaya Çalışmayın, Onlara Bakışınızı Değiştirin

Geçmişte yaşananları ne hafızdan silmek ne de değiştirmek mümkündür. Aksine geçmişi düşündükçe sizi iyice kendi bataklığına çekecek ve orada sürekli çırpınıp duracaksınız. Bu saplantıdan çıkmanın en birinci yolu, geçmişte yaşananlara karşı bakışınızı değiştirmektir. Geçmiş, ders almak için vardır. Bundan dolayı geçmişi unutmayın, yaşananlardan ders alarak geleceğinizi daha iyi planlamanın yollarını arayın. Yaşanan olumsuz olaylarda sizin bir hisseniz varsa, onu düzeltmeye çalışın. Olaylara kader açısından yaklaşın. Eğer acı ve zahmet çektiyseniz bunun ahiretiniz adına rahmete çevrileceğini düşünün. Bu konuda Bediüzzaman Hazretleri 2. Lema’da şöyle düşünmemizi tavsiye eder:

“Geçmiş her bir gün, musibet ise zahmeti gitmiş, rahatı kalmış; elemi gitmiş, zevalindeki lezzet kalmış; sıkıntısı geçmiş, sevabı kalmış. Bundan şekvâ değil, belki mütelezzizâne şükretmek lazım gelir. Onlara küsmek değil, bilâkis muhabbet etmek gerektir. Onun o geçmiş fâni ömrü, musibet vasıtasıyla bâki ve mesut bir nevi ömür hükmüne geçer. Onlardaki âlâmı vehimle düşünüp bir kısım sabrını onlara karşı dağıtmak divaneliktir.”

Sosyal Hayata Daha Fazla Karışın ve İletişim Halinde Olun

Geçmişte takılı kaldığınıza göre, yalnız kalmayı ve geçmişi sürekli kafanızda kurmayı tercih ediyorsunuz demektir. Olumsuz ve acı duygularla geçmişi kurarken, beyniniz sadece size acı veren hatıralarla uğraşır ve gittikçe melankolik bir havaya sokar. Bundan kurtulmanın yolu, daha fazla insanla iletişim halinde olmaktır. Başta akraba ve arkadaşlar olmak üzere yakın çevrenizle iletişim halinde olun.

Kendinize Severek Yapacağınız Bir Hobi Edinin

Geçmişte yapmasını çok isteyip de yapamadığınız bir hobi edinin. Halk Eğitim Müdürlüklerinin açmış olduğu kurslara katılın. Orada hem zihninizi meşgul edecek bir uğraş bulacak hem de yeni yeni insanlarla tanışıp sosyalleşeceksiniz.

Size Geçmişi Hatırlatacak Kişilerden ve Yerlerden Uzak Durun

Geçmişte yaşanan olumsuz olaylar, zaman zaman yeniden canlanabilir. Bunun nedeni benzer kişi ve yerleri görmenizdir. Bunun için elinizden geldiği kadar size geçmişi, hatırlatan kişi, yer, şarkı sözleri vb.den bir süreliğine uzak durun.

Temiz Havada Yürüyüş Yapın

İçeride, kapalı yerlerde, aynı mekânda sürekli kalmayın. Canınız çıkmak istemese de kendiniz zorlayarak günün belirli saatlerinde dışarı çıkın, temiz hava alın. Parkta yürüyüş yapın. Yaşınız genç ise, bir spor kulübüne yazılın. Spor yaparken kendinize bir hedef koyun. Örneğin beş bin adım yürümek, bir saat maç yapmak vb. gibi. Veya site içerisinde egzersiz aletleriyle hafif egzersizler yapın.

Size Acı Veren Düşünceleri Kaleme Dökün

Geçmişte yaşanan olumsuz olaylardan dolayı hissettiğiniz düşünce ve duyguları içinizde hapsetmeyin. Onları yazıya aktarın. Her gün düzenli olarak yazın ve yazdıktan sonra da yakın. O zaman sizi rahatsız eden düşüncelerden de kısmen kurtulmuş olacaksınız inşallah

Geçmişin olumsuz etkilerinden kurtulmak için acele etmeyin, sabırlı olun. Bunun bir süreç olduğunu ve zamanla değişeceğini düşünerek sabır ve tevekkül edin.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun